Kennedyte dünastia troonipärija kaotas USA senati eelvalimised

Copy
USA kongresmen Joe Kennedy III.
USA kongresmen Joe Kennedy III. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendi John F. Kennedy venna lapselaps Joe Kennedy III, keda peetakse Ühendriikide poliitika tõusvaks täheks, jäi eile senati eelvalimistel alla ametisolevale Ed Markeyle.

Kaotus on löök legendaarsele Ameerika poliitdünastiale, kelle jaoks on see esimene kord Massachusettsi osariigis valimisi kaotada.

39-aastane Kennedy ütles, et on oma vastasele, 74-aastasele Markeyle helistanud, teda võidu puhul õnnitlenud ja lubanud teda tulevatel kuudel toetada. Mõlemad poliitikud on demokraadid.

«Loomulikult pole need tulemused, mida me lootsime,» ütles Kennedy.

«Täna ei tähistata mitte ainult valimisi, tähistatakse liikumist,» kirjutas Markey Twitteris.

Kuna end ei saa samal ajal esitada kandidaadiks esindajatekoja ja senati valimistel, ei saa Kennedy nüüd kandideerida ka tagasi oma kohale esindajatekojas, kuhu ta valiti esimest korda 2013. aastal.

See tähendab, et alates jaanuarist pole ükski Kennedy klanni liige enam poliitilises ametis. See on märkimisväärne, kuivõrd pere liikmed on mõnel valitud ametikohal olnud alates 1947. aastast ehk pea kolmandiku Ühendriikide ajaloost.

Oma kauaaegse rolli tõttu Ameerika poliitikas nimetatakse Kennedyte dünastiat sageli Ühendriikide aristokraatiale enim sarnanevaks asjaks.

Joe Kennedy lubas valimistel oma vanaonu kombel tuua poliitikasse uue põlvkonna. Tunamullu avaldas talle toetust esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi, kes andis talle ülesande koostada vastus president Donald Trumpi kõnele olukorrast riigis.

Mõjukaid toetajaid on aga ka Markeyl, kes esitleb oma platvormi liberaalse ja eliidivastasena. Toetajate seas on senaator Elizabeth Warren ja esindajatekoja tõusev täht Alexandria Ocasio-Cortez.

Markey võit novembris peetavatele valimistel on sisuliselt garanteeritud: viimase poolsajandi jooksul on Massachusettsist senatisse valitud ainult kaks vabariiklast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles