Uus-Meremaad on tabanud seninägematu küberrünnakute tulv

Copy
Uus-Meremaa börs, mida tabas läinud nädalal suur küberrünnak.
Uus-Meremaa börs, mida tabas läinud nädalal suur küberrünnak. Foto: AP / Scanpix

Uus-Meremaad on tabanud seninägematu küberrünnakute tulv, sihikule on võetud kõikvõimalikud objektid börsist ilmateenistuseni, ütles täna justiitsminister Andrew Little.

Minister tunnistas usutluses uudisteagentuurile Associated Press, et viimastel nädalatel aset leidnud rünnakute sooritajaid on väga raske kindaks teha, sest rünnakuid on tehtud tuhandetest arvutitest.

Üks uurimisliin puudutab mõne sihikule võetud organisatsiooni liikmetele saadetud meile, milles nõutakse rünnakute lõptamise eest raha, rääkis Little. Amenikud soovitavad kindlasti mitte maksta.

Asjatundjate sõnul on ründajate kasutatavate andmete maht tohutu, ütles minister.

Uurimisele aitab kaasa Uus-Meremaa välisluureamet valitsuse kommunikasioonijulgeolekubüroo, kes püüab ka kaitsta sihikule võetud ettevõtteid. Büroo hinnangul on Uus-Meremaale osaks saanud rünnak osa ülemaailmsest rünnakust.

Küberrünnakud peatasid eelmisel nädalal neljal päeval mitmeks tunniks kauplemise aktsiabörsil. Börsi haldav erafirma NZX ütles, et oli sunnitud kauplemise katkestama, sest ei saanud rünnakute tõttu turuteateid avaldada.

Little'i sõnul leidsid ründajad börsitoimingutes nõrga koha ning see innustas neid jätkama ja ka teisi organisatsisooone ründama.

Teisipäeval rünnati TSB panka, kuid selle juhi Donna Cooperi sõnul ei suudetud palju kahju teha, sest nad olid valmis ja reageerisid kiiresti.

Kahe nädala eest suutis teine pank Westpac küberrünnaku edukalt tõrjuda ja uuesti ei ole neid rünnatud.

Sel nädalal võeti sihikule ka ilmateenistus MetService, mis oli sunnitud veebi jäämiseks kodulehte oluliselt kärpima.

Little'i sõnul on rünnakud märguandeks kõigile klientidele mõeldud kodulehtedega organisatsioonidele. Harilikult on rünnatud korraga ühte ettevõtet või organisatsiooni ja enamikul on õnnestunud rünnak tagasi lüüa. 

See annab lootust, et Uus-Meremaa tuleb rünnakutega toime, ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles