Briti peaminister nõuab Venemaalt Navalnõi mürgitamise kohta selgitust (1)

Copy
Boris Johnson .
Boris Johnson . Foto: LUCY YOUNG/AFP

Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütles kolmapäeval, et Venemaa opositsiooniliidri Aleklsei Navalnõi mürgitamine närvimürgiga Novitšok on ennekuulmatu ja šokeeriv ning kutsus Moskvat üles juhtunut selgitama.

«Oleme omal nahal kogenud Novitšoki surmavaid tagajärgi Ühendkuningriigis,» kirjutas Johnson suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Venemaa valitsus peab nüüd selgitama, mis juhtus härra Navalnõiga - me töötame koos oma rahvusvaheliste partneritega õigluse tagamise nimel,» ütles Johnson.

Briti välisminister Dominic Raab tegi enen seda eraldi avalduse, milles nõudis, et Venemaa peab rääkima juhtunu kohta tõtt.

«Venemaa valitsus peab selgelt vastama ja avaldama tõe selle kohta, mis juhtus mister Navalnõiga,» ütles Raab.

Berliin teatas, et Saksa sõjaväe keemiarelvalaboris läbi viidud testid näitasid ilma kahtluseta, et Navalnõi mürgitati Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgiga Novitšok, mida peetakse ohtlikumaks kui sariin ja VX.

Sama ainega püüti 2018. aastal Suurbritannias tappa endist Venemaa topeltagenti Sergei Skripali. 

Kreml kinnitas kolmapäeval, et Venemaa on valmis Navalnõi juhtumi asjas täielikku koostööd tegema.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles ajakirjanikele: «Üldiselt me kinnitame, et oleme selles küsimuses valmis ja meil on ka huvi täieliku koostöö ja andmevahetuse vastu Saksamaaga,» kirjutas uudisteagentuur RIA Novosti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles