Stockholmi koroonajuhtumite arv on langenud märtsi alguse tasemele (1)

Copy
Stockholmi kesklinn.
Stockholmi kesklinn. Foto: Reuters / Scanpix

Kui paljudes Euroopa riikides on koroonaviirusse nakatumise tase hakanud taas tõusma, siis Rootsi puhangu epitsentris Stockholmis see hoopis langeb ja eelmisel nädalal tuvastati vähim uusi juhtumeid märtsi algusest saadik, teatasid ametnikud neljapäeval.

Stockholmis testiti eelmisel nädalal 14 000 inimest, kellest 250 ehk 1,8 protsendi proovid osutusid positiivseks.

Pealinna nakkushaiguste kontrolli ja ennetuskeskuse juhataja Per Follini sõnul on see väga pika aja madalaim tase.

«Me ei saa praegust ja toonast päriselt võrrelda,» lisas ta ja selgitas, et testimine sai Rootsis tõsiselt hoo sisse alles juunis. «Aga võib öelda, et 10. või 11. nädalast või isegi varasemast alates.»

Enne juunit tehti Stockholmis koroonatest ainult raskes seisundis haiglasse jõudnud inimestele.

Madal on ka COVID-19 tõttu intensiivravil olevate patsientide arv. Stockholmi haiglates oli neid 31. augustis kuus, aprilli lõpus aga 225.

«Põhjus, miks meil on nakatumine suhteliselt madal, seisneb suuresti selles, et paljud stockholmlased järgivad soovitust jääda koju, kui oled haige, pesta käsi ja hoida vahemaad,» ütles Follin avalduses.

Rootsi paistis Euroopa koroonaepideemia kõrghetkel silma piirangute vähesusega, mille asemel soovitati ohutu vahemaa hoidmist ja hügieeninõuete täitmist.

Neljapäevase seisuga on Rootsi koroonasurmade arvult – 577 juhtu miljoni elaniku kohta – maailmas kaheksandal kohal. Suuresti on põhjuseks suutmatus kaitsta viiruse eest hooldekodudes elavaid eakaid inimesi.

Rootsi olukord näitab, et riigi koroonapoliitika suund on olnud õige. Päevane COVID-19 surmade arvu tipp oli aprillis, nüüdseks on see langenud paarile surmajuhtumile päevas. Nakkusjuhtude arv on juuni algusest peale järkjärgult langenud.

Tervishoiuameti sõnul ei oota nad Rootsis uut suurt koroonalainet. Koolid alustasid õppetööd juba augusti keskel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles