Euroopa Liit kutsub Venemaad koostööle Navalnõi-juhtumis ning ei välista sanktsioone (7)

Copy
Josep Borrell
Josep Borrell Foto: AXEL SCHMIDT/REUTERS

Euroopa Liidu (EL) välispoliitikajuht Josep Borrell kutsus neljapäeval Moskvat üles koostööle rahvusvahelise juurdlusega Vene opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi mürgitamise osas ning ei välistanud sanktsioone. 

«Euroopa Liit ärgitab Vene Föderatsiooni täielikule koostööle Keemiarelva Keelustamise Organisatsiooniga (OPCW), et tagada erapooletu rahvusvaheline uurimine,» on öeldud Borrelli avalduses. 

Brüssel jätab endale õiguse astuda kohaseid samme, muu hulgas piiravate meetmete kaudu, lisas Borrell. 

EL mõistab tapmiskatse kõige karmimalt hukka, seisab avalduses.

Üks president Vladimir Putini raevukamaid kriitikuid haigestus lennuki pardal ning teda raviti enne Berliini evakueerimist Siberi haiglas. 

Saksamaa on kinnitanud, et Navalnõi mürgitati Novitšokiga, sama kemikaaliga, millega püüti kahe aasta eest Inglismaal Salisburys tappa endine Vene topeltagent Sergei Skripal ja tema tütar. 

Rünnak Navalnõile on pälvinud ulatuslikku rahvusvahelist hukkamõistu. 

EL-i sõnul on keemiarelva kasutamine ükskõik mis asjaoludel täiesti lubamatu ja kujutab endas tõsist rahvusvahelise õiguse ja rahvusvaheliste inimõigusstandardite riivet. 

«Venemaa valitsus peab tegema kõik endast oleneva, et seda kuritegu põhjalikult uurida ja tuua selle toimepanijad kohtu ette,» ütles Borrell, kelle sõnul ei tohi süüdlased karistamatult pääseda. 

Navalnõile kiiret ja täielikku paranemist soovides jälgib EL teemat tähelepanelikult ja kaalub selle tagajärgi, lisas välispoliitikajuht.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles