ÜRO eksperdid: Hiina julgeolekuseadus ohustab Hongkongi vabadusi

Copy
Julgeolekuseaduse vastane protest Hongkongis.
Julgeolekuseaduse vastane protest Hongkongis. Foto: Reuters/ScanPix

Hongkongis jõustatud Hiina julgeolekuseadus kujutab endast tõsist ohtu linna vabadustele ja rikub rahvusvahelisi õiguslikke kohustusi, hoiatasid ÜRO eriraportöörid inimõiguste alal. 

Pekingit on tabanud laialdane kriitika seaduse aadressil, mis jõustati juuni lõpus pärast erihalduspiirkonnas mullu vallandanud demokraatiameelseid proteste. 

Seadus, mis kriminaliseerib muu hulgas lahkulöömiskatsed, keskvalitsuse õõnestamise, terrorismi ja kokkumängu välisjõududega, näeb ette maksimaalselt eluaegse vangistuse ja on vaigistanud paljud meeleavaldajad.

Reedel avalikustatud kirjas hoiatavad ÜRO raportöörid, et osa seadusest kriminaliseerib väljendusvabaduse või ükskõik, mis vormis kriitika Hiina suhtes. 

«Riiklik julgeolekuseadus .... kujutab tõsist ohtu, et need põhivabadused ja nõuetekohane protsessuaalne kaitse saavad rikutud,» tõdesid raportöörid.

Kirjas hoiatati, et seadusandlus võib «lubamatul moel rikkuda arvamus- ja sõnavabaduse ning rahumeelse kogunemise õigust». 

Raportöörid kutsusid Hiinat oma seadust ümber vaatama ja täiesti sõltumatut hindajat tagama, et see vastaks Hiina rahvusvahelistele kohustustele inimõiguste vallas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles