Venemaa kiirustab vaktsiinivõidule (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Sputnik V saabus Moskva 2. polikliinikusse eile, 4. septembril.   FOTO: Stanislav  Krasilnikov / TASS /  Scanpix
Sputnik V saabus Moskva 2. polikliinikusse eile, 4. septembril. FOTO: Stanislav Krasilnikov / TASS / Scanpix Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Venemaa andis heakskiidu Covid-19 vaktsiinile Sputnik V hoolimata sellest, et vaktsiinikandidaat jõuab viimasesse katsefaasi alles järgmisel kuul.

Vaktsiini arendamist rahastava Vene otseinvesteeringute fondi (RDIF) juhataja Kirill Dmitrijev teatas plaanist Sputnik V tootmisse paisata juba augustis. Seni on Sputnik V arendamisega tegelev Gamaleja instituut korraldanud katseid mõnekümne inimese peal, mis on piisav, et vastata vaktsiinikatsete esimese faasi, äärmisel juhul teise faasi kriteeriumitele.

Vaktsiinile riikliku heakskiidu andmine kolm-neli kuud pärast uurimise algust ja enne kolmanda faasi alustamist on selgelt ennatlik.

«Sama tüüpi vaktsiinikandidaadid, mida teevad Euroopa, Ameerika või Hiina firmad, on palju kaugemates katsefaasides ja neid ei ole keegi veel vaktsiinideks nimetanud. Need on endiselt – ja korrektselt – nimetuse vaktsiinikandidaadid all,» märkis Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits Postimehele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles