Jaapan valmistub võimsa taifuuni saabumiseks

Copy
Läheneva võimsa taifuuni eest evakueeritud elanikud Jaapanis Kagoshimas.
Läheneva võimsa taifuuni eest evakueeritud elanikud Jaapanis Kagoshimas. Foto: AP / Scanpix

Jaapan teeb ettevalmistusi nädalavahetusel lõunasaartele oodatava võimsa taifuuni Haishen saabumiseks, olles jõudnud vaevalt hinge tõmmata pärast eelmist tormi, milles said viga kümned inimesed.

Haishen ehk hiina keeles Merejumal peaks meteoroloogiaameti prognooside põhjal tooma pühapäeva varahommikuks Okinawa ja Kyushu saarele ebatavaliselt tugeva vihma, tormi ja meretaseme tõusu.

Meteoroloog Yoshihisa Nakamoto manitses taifuuni teel elavatel inimestel kõik ettevaatusabinõud tarvitusele võtta ning varuda vett, toitu ja muud hädavajalikku.

Taifuun liigub praegu Vaikse ookeani kohal põhja poole kiirusega 15 km/h ja tuulepuhangute kiirus ulatus laupäeva varahommikul 55 meetrini sekundis.

Nakamoto sõnul on Haishen võrreldav 1959. aasta septembritaifuuniga, mis tabas Jaapani keskosa ja nõudis rohkem kui 5000 inimese elu.

Valitsussekretär Yoshihide Suga ütles, et valitsus moodustab kriisirühma, ja manitses inimesi ettevaatusele, et oma elu kaitsta.

Nädala algul möllas piirkonnas taifuun Maysak. Jaapanis said kümned inimesed kannatada, tuhanded majapidamised jäid elektrita ja torm tekitas ulatuslikke purustusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles