Facebook blokeeris prantslase suremise otseülekande (1)

Copy
Prantslane Alain Cocq, kelle plaani edastada oma suremine otseülekandena Facebook blokeeris.
Prantslane Alain Cocq, kelle plaani edastada oma suremine otseülekandena Facebook blokeeris. Foto: AFP / Scanpix

Facebook teatas laupäeval, et blokeerib parandamatult haige prantslase kavandatud sotsiaalmeedia otseülekande oma suremise protsessist.

57-aastane Alain Cocq lubas loobuda toidust, veest ja ravimitest, kuna Prantsusmaa president Emmanuel Macron lükkas ta eutanaasiataotluse tagasi. 

Mees kirjutas Macronile ja palus ainet, mis laseks tal rahus surra. President aga vastas, et Prantsuse seadused seda ei luba.

«Kuna ma ei seisa seadustest kõrgemal, ei saa ma teie palvele vastu tulla,» kirjutas Macron Cocqile. Ka see kiri on Facebookis ära toodud.

Cocq kannatab haruldase vereringehaiguse käes.

Nüüd on ta otsustanud juhtida oma saatuse näitel avalikkuse tähelepanu surmale määratud haigete olukorrale Prantsusmaal, kus neil ei ole võimalik oma soovi mööda surra.

President Macron kirjutas, et emotsionaalselt ta austab Cocqi otsust.

Enda arvates on Cocqil jäänud elada veel nädal ning laupäeva hommikul soovis ta alustada Facebookis suremise otseülekandega. 

Facebook on saanud järjest enam kriitikat seoses vahendatava sisu üle kontrolli puudumisega. Laupäeval teatas platvorm, et ei luba suitsiidi kujutamist.

«Ehkki me austame tema otsust sellele keerulisele probleemile tähelepanu tõmmata, oleme me pärast ekspertidelt nõu saamist otsustanud võtta tarvitusele meetmed, et Alaini kontolt ei toimuks otseülekannet,» kinnitas Facebooki kõneisik AFP-le. 

«Meie reeglid ei luba edasi anda enesetapukatset.»

Cocq püüdis laupäeva hommikul videot üles laadida, kuid postitas siis: «Facebook on mu videoülekande 8. septembrini blokeerinud.»

Surija palus ka oma toetajatel Facebooki Prantsusmaa haru aadressile teada anda, mida inimesed sellisest sõnavabaduse piiramise meetodist arvavad. 

Õigus surra on olnud Prantsusmaal pika aja vältel väga emotsionaalne ja ühiskonda lõhestav teema. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles