Esialgu Navalnõi mürgitamist kahtlustanud Vene arst muutis meelt (35)

Brita-Maria Alas
Copy
Aleksandr Sabajev
Aleksandr Sabajev Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/Scanpix Baltics

Esimene arst, kes Venemaal Aleksei Navalnõid turgutas, kahtlustas esialgu Novitšokiga mürgitamist ja lubas meest vastavalt ka ravida. Hiljem teatas ta meediale, et närvimürki opositsioonipoliitiku kehas kindlasti ei olnud. 

Tervise halvenemisel viibis Navalnõi esialgu Omski linna haigla intensiivravis, kus teda ravinud toksikoloog Aleksandr Sabajev kahtlustas esialgu mürgitamist. Arsti sõnul raviti Navalnõid seetõttu algul ka vastavalt. 

Sama meelt oli Sabajevi sõnul ka kiirabi.

Hiljem arsti jutt muutus. «Toksikoloogina ma olen kindel, seal pole Novitšoki jälgi,» kommenteeris ta haigla laboriuuringute tulemusi. Kolm erinevat analüüsi näitasid tema sõnul selgelt, et närvimürki Navalnõi proovides ei leidu. Sabajev usub, et poliitik kannatab hoopis tõsise ainevahetushäire all, vahendas Reuters.

Omski haigla intensiivraviosakonnas hoiti Navalnõid kunstlikus koomas ja hingamisaparaatide all, samuti anti talle atropiini, kirjeldas Sabajev. Teatavasti kasutatakse atropiini närvimürgistuse puhul, sh ka Novitšoki mürgistuse korral. 

Harvardi meditsiinikooli professori assistendi Dr. Peter Chai sõnul ei kõla reaalsena, et proovide tulemused Siberi haiglas nii kiiresti selgusid. «Kinnituse andvad proovid... võtavad keerulise ja analüütilise protsessina aega,» selgitas ta. Erinevad versioonid Novitšokist võivad tema sõnul selle tuvastamist ka raskendada. 

Saksamaa teatas kolmapäeval, et nende militaarlaboris võetud proovide järgi mürgitati mees Novitšokiga. 

Vene toksikoloogi sõnul on nende haigla nõus võetud proovide tulemusi digitaalselt võrdlema. 

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles