Hamas ja Hizbollah arutasid Araabia-Iisraeli suhteid

Copy
Ismail Haniyeh ja Hassan Nasrallah.
Ismail Haniyeh ja Hassan Nasrallah. Foto: -/AFP

Liibanoni šiialiikumise Hizbollah juht Hassan Nasrallah ja Palestiina islamiliikumise Hamas liider Ismail Haniyeh arutasid pühapäeval Araabia-Iisraeli suhteid, teatasid meediakanalid.

Mõlemad kohtusid Liibanoni suurimas palestiinlaste põgenikelaagris Ain al-Helwehis.

Liikumise Hizbollah kontrollitud telekanal Al-Manar teatas, et Nasrallah ja Haniyeh toonitasid kohtumisel mõlemad stabiilsuse vajadust vastupanurindes Iisraelile.

Araabia Ühendemiraatidest sai augustis esimene Iisraeliga suhted normaliseerinud Pärsia lahe riik. Sellele eelnes aastaid kestnud vastastikune lähenemine, sealhulgas juudiriigi sportlaste ja ministrite võõrustamine.

USA diplomaatiline aktiivsus on seotud president Trumpi ambitsioonika plaaniga edendada Iisraeli ja araabia riikide lähenemist ka juhul, kui Iisraeli ja Palestiina konflikt on lahendamata. Just seda on kaua aega peetud Iisraeli jaoks naaberriikidega rahulepete saavutamise eelduseks.  

Siiski on Pärsia lahe araabia riigid, kel on sügav vastumeelsus Iraani suhtes, näidanud kasvavat valmidust oma tagauksesidemed Iisraeliga avalikuks muuta. 

Iisrael on korraldanud sadu õhurünnakuid Süürias alates kodusõja puhkemisest 2011. aastal, kus juudiriigi sihtmärgiks on peamiselt olnud just Iraani liitlaseks oleva šiialiikumise Hizbollah võitlejad.

Iisraeli tankid ründasid alles nädal tagasi Gaza sektoris Hamasi sihtmärke pärast seda, kui süüteõhupallide saatmine üle Iisraeli piiri jätkus rahvusvahelistest relvarahupüüdlustest hoolimata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles