Navalnõi toodi kunstlikust koomast välja (11)

Copy
Politseinikud Berliini Charité haigla juures.
Politseinikud Berliini Charité haigla juures. Foto: Clemens Bilan/Epa/Scanpix

Venemaa opositsiooniliider Aleksei Navalnõi, kes Saksa valitsuse teatel mürgitati Venemaal närvimürgiga Novitšok, toodi täna kunstlikust koomast välja, teatas teda raviv Berliini Charité haigla. 

Haigla pressiteates avaldati, et Navalnõi toodi kunstlikust koomast välja ja ta reageerib kõnele, vahendas Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Patsiendi kunstlik kooma õnnestus lõpule viia. Patsient lülitatakse kopsude mehhaanilisest ventileerimisest järkjärgult välja,» ütles kliinik avalduses.

Haigla märkis, et 44-aastase Navalnõi tervislik seisund on paranenud, aga endiselt pole välistanud, et mürgitamisest jäävad mehele tõsised tervisekahjustused. 

Haigla rõhutas, et arstid on tihedas kontaktis Navalnõi abikaasaga ja mehe tervisliku seisundi kohta jagatakse informatsiooni perekonna loal.

Navalnõi haigestus 20. augustil lennul Tomskist Moskvasse. Lennuki hädamaandumise järel toimetati ta Omski haiglasse, 22. augustil aga erilennuga ravile Berliini, kus ta viibis tänaseni kunstlikus koomas.

Eelmisel nädala teatas Saksamaa valitsus, et Navalnõi mürgitati Novitšokiga. Tegemist on närvimürgiga, mis töötati 1970. ja 1980. aastatel välja Nõukogude Liidus.

Sama mürki kasutati 2018. aastal Suurbritannias Salisburys, kui sellega mürgitati endine Vene topeltagent Sergei Skripal ja tema tütar. Lääneriigid usuvad, et Skripali mürgitamise tellis Kreml.

Venemaa eitab süüdistusi, mis seostavad Navalnõi mürgitamisega Kremli.

«Katsed seostada juhtunuga Venemaad on meile vastuvõetamatud, need on absurdsed,» ütles Kremli kõneisik Dmitri Peskov täns ajakirjanikele. 

Saksamaal puhkesid Navalnõi mürgitamise järel arutelud gaasijuhtme Nord Stream 2 lõpuni ehitamise võimaliku peatamise üle. Täna teatas Saksa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert, et Saksa kantsler Angela Merkel ei välista tagajärgi gaasitoruprojektile Nord Stream 2, kui Venemaa ei uuri põhjalikult Navalnõi mürgitamist.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles