London kutsus seoses Navalnõi juhtumiga välja Vene suursaadiku (1)

Copy
ÜK välisminister Dominic Raab
ÜK välisminister Dominic Raab Foto: George Cracknell Wright/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Briti valitsus kutsus välja Venemaa suursaadiku, et väljendada «sügavat muret» seoses opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi mürgitamisjuhtumiga, ütles esmaspäeval välisminister Dominic Raab.

Raab kirjutas Twitteris, et «on täiesti vastuvõetamatu, et keelustatud keemiarelva on kasutatud, ning Venemaa peab korraldama täieliku, läbipaistva uurimise».

Navalnõi on praegu ravil Berliini Charité kliinikus. Esmaspäeval teatasid arstid, et ta toodi kunstlikust koomast välja ning tema seisund on paranemas.

Raab süüdistas mürgitamises, mis Saksa arstide sõnul pandi toime närvimürgiga Novitšok, Vene riigiga seotud isikuid.

Nõukogudeaegset närvimürki kasutati ka 2018. aastal Inglismaal Salisbury linnas endise Vene topeltagenti Sergei Skripali tapmiskatses.

Skripal ja tema tütar Julia elasid mürgitamise üle, kuid rünnakus hukkus kodutu naine, kes korjas üles lõhnaõlipudeli, milles mürki arvatavalt kanti.

Moskva eitas seotust mürgitamisega, kuid London saatis vastusena välja 23 Vene diplomaati.

Venemaa on eitanud ka seotust endise KGB agendi Aleksandr Litvinenko mürgitamisega Londonis, 2006. aastal. Litvinenko mürgitati radioaktiivse polooniumiga.

Raabi sõnul on selge, et Navalnõi mürgitati Novitšokiga ja asjaga on seotud Vene riik, «sest Novitšok on raskesti hangitav, raskesti kontrollitav».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles