Khashoggi mõrtsukad pääsevad surmanuhtlusest

Postimees
Copy
Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani suhtes kriitiline ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrvati ja tema surnukeha tükeldati 2018. aasta oktoobris kuningriigi Istanbuli konsulaadis.
Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani suhtes kriitiline ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrvati ja tema surnukeha tükeldati 2018. aasta oktoobris kuningriigi Istanbuli konsulaadis. Foto: MUSTAFA SEVGI/SIPA/Scanpix

Saudi Araabia kohus otsustas eile tühistada viiele ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrvaga seotud isikule varem määratud surmanuhtluse ja asendada see vanglakaristusega. ÜRO ekspert ja ajakirjaniku kihlatu nimetasid otsust farsiks ja õigluse mõnituseks.

Kokku mõisteti eile mõrvaga seoses 7–20-aastane vanglakaristus kaheksale kahtlusalusele. Otsus muuta viie isiku surmanuhtlus vanglakaristuseks tuli pärast seda, kui Khashoggi pojad mais ütlesid, et nad on tapjatele andeks andnud. 

Kroonprints Mohammed bin Salmani 59-aastane kritiseerija Jamal Khashoggi kägistati ja tema surnukeha tükeldati kahe aasta eest Saudi kuningriigi konsulaadis Istanbulis. Ohvri jäänuseid ei ole leitud. 

Inimõigusorganisatsiooni MENA direktor Ines Osman ütles AFP-le, et kohtuprotsessi algusest peale ei soovinud Saudi Araabia tuua kohtu ette isikud, kes mõrva eest tõeliselt vastutavad, oli vaid soov varjata mõrva tõelisi asjaolusid.

Samal seisukohal on ÜRO eriraportöör Agnes Callamard, kes juba mõnda aega tagasi ütles, et Khashoggi oli tahtliku, ettekavatsetud hukkamise ohver, mille eest on vastutav Saudi Araabia riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles