Jaapani võimuerakond hakkab Abele järglast valima

Copy
Jaapani võimupartei juhikandidaadid Fumio Kishida, Yoshihide Suga ja Shigeru Ishiba.
Jaapani võimupartei juhikandidaadid Fumio Kishida, Yoshihide Suga ja Shigeru Ishiba. Foto: AP/Scanpix

 Jaapani võimuerakond alustas täna peaminister Shinzo Abele järglase valimist, soosikuks on senise valitsusjuhi parem käsi Yoshihide Suga.

Valitsuse peasekretär Suga on 71-aastane maasikakasvataja poeg, kes on kindlustanud endale enne 14. septembri valimisi Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) suuremate fraktsioonide toetuse.

Temaga konkureerivad rahva hulgas populaarne ekskaitseminister Shigeru Ishiba ja partei poliitikajuht Fumio Kishida.

Tänu LDP kindlale enamusele võidab esimeheks valitu ilmselt 16. septembriks kavandatud parlamendihääletuse ja saab Jaapani järgmiseks peaministriks.

Pikima ametiajaga Jaapani peaminister Shinzo Abe teatas augusti lõpus ootamatult, et astub terviseprobleemide tõttu tagasi.

Viimasel ajal on hakatud spekuleerima, et järgmine peaminister viib rahva toetuse kindlustamiseks läbi ennetähtaegsed valimised.

LDP esimehe kandidaadid esitati ametlikult täna hommikul.

Suga ütles ühisel pressikonverentsil, et otsustas kandideerida hoidmaks ära poliitilise vaakumi teke pärast Abe lahkumist. Ta lubas võtta esmaülesandeks koroonaviiruse leviku peatamise ja languses majanduse taastamise.

Ishiba tõotas «suurt taaskäivitust» ning lubas asuda ihu ja hingega tööle regiooni taaselustamise nimel.

Ka Kishida ütles, et püüab saavutada tasakaalu COVID-19 leviku piiramise meetmete ja majanduse taaskäivitamise vahel ning lubas luua võimeka meeskonna.

Kandidaadid peavad enne hääletust, millest võtavad osa LDP parlamendiliikmed ja kolm esindajat igast 47 prefektuurist, avaliku debati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles