Soome mõõgaründaja tunnistas end tapmises süüdi

Copy
Savo kutsekool Kuopios, kus eelmisel aastal leidis aset mõõgarünnak.
Savo kutsekool Kuopios, kus eelmisel aastal leidis aset mõõgarünnak. Foto: www.imago-images.de/imago images/Lehtikuva / Scanpix

Soomes eelmisel aastal koolikaaslase mõõgaga tapnud 25-aastane mees kavandas rünnakut üle aasta ning imetles varasemaid koolitapjaid, ütles prokurör teisipäeval kohtu avaistungil. 

Põhja-Savo ringkonnakohtu ette mustas kapuutsis ja näomaskiga ilmunud Joel Marin tunnistas end mõrvas süüdi ja võttis omaks ka enamiku teisi süüdistusi, nagu 20 mõrvakatset ja süütamine.

Kaitsja kutsus üles madalama karistusmäära kasutamisele, viidates süüdistatu ebastabiilsest psüühilisest seisundist tingitud vähesele vastutusvõimele.  

Marin tahtis kätte maksta ja näidata inimestele, et ta pole luuser, vaid suudab korda saata šokeerivaid tegusid, ütles prokurör Ulla Oinonen.

Ta asus rünnakut ette valmistama 2017. aastal, liitus laskeklubiga ning võttis relvade soetamiseks 2000 eurot laenu. Selle raha eest muretses ta muuhulgas mootorsae ja õhupüssi. 

1. oktoobril 2019 tungis ta mõõga ja bensiinipudelitega Kuopios Savo kutsekoolis klassiruumi, kus tappis Ukraina päritolu naisõpilase. 

Üheksa inimest sai rünnakus vigastusi, nende seas politseinik. Marin ise sai kinnipidamisel kuulitabamuse. 

Pärast kinnipidamist politseiküsitlejale vastates oli Marin öelnud, et tahtis maailmale oma õnnetu ja üksildase elu ning tagakiusamiskogemuste eest kätte maksta. 

"Ma mõtlesin küll, et süütute inimeste tapmine on vale, aga ma ei hoolinud sellest," ütles ta. 

Samuti kinnitas ta, et samastas end Soome 2000-ndate aastate koolitulistajatega, kelle tegude pärast muudeti Soomes relvaseadust.

Kohus jätkub tuleval nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles