Mõrva eest surma mõistetud Sri Lanka poliitikust sai parlamendiliige

Copy
Sri Lanka's convicted murderer Premalal Jayasekara (L) arrives for a sworn in as a member of parliament from the ruling party in Colombo on September 8, 2020. - Jayasekara becomes the first convict facing a death sentence to become a legislator in Sri Lanka. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP)
Sri Lanka's convicted murderer Premalal Jayasekara (L) arrives for a sworn in as a member of parliament from the ruling party in Colombo on September 8, 2020. - Jayasekara becomes the first convict facing a death sentence to become a legislator in Sri Lanka. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP) Foto: Ishara S. KODIKARA/AFP

Mõrva eest surma mõistetud Sri Lanka poliitik vannutati teisipäeval oposisiooni vastuseisust hoolimata esimese süüdimõistetuna parlamendiliikmeks.

Võimuerakonna Sri Lanka Podujana Partei (SLPP) liige Premalal Jayasekara mõisteti augustis süüdi opositsiooniaktivisti tapmises 2015. aasta valimiskoosolekul, kus ta tule avas.

Kuna aga 45-aastase poliitiku süüdi- ja surmamõistmine leidis aset pärast 5. augusti valimisi, sai ta valimistel kandideerida ja saab nüüd ka parlamendikohale asuda.

Esiagu ei lubanud vanglavõimud Jayasekarat välja, nii et 20. augusti avaistungist ei saanud ta osa võtta.

Poliitik pöördus apellatsioonikohtu poole ja esmaspäeval otsustaski kohus, et ta tuleb oma saadikuõiguste kasutamiseks vanglast parlamenti eskortida. Pärast istungit suundub rahvaesindaja eskordi saatel vanglasse tagasi.

Jayasekara on esimene Sri Lanka parlamenti valitud süüdimõistetud mõrvar. Seadusandja on ta olnud juba alates 2001. aastast.

2015. aasta jaanuaris avas ta tule vastaspartei valimiskampaaniaks püstitatud lava suunas ning tappis inimese, ja mõisteti selle eest surma.

Sri Lankas kehtib surmanuhtlus, kuid alates 1976. aastast ei ole seda täide viidud.

Jayasekara ei ole aga ainus, keda vanglast parlamendihoonesse toimetatakse. Istungitel käib sel moel ka esmakordselt parlamenti valitud Sivanesathurai Chandrakanthan, kes alles ootab kohtumõistmist tapmises süüdistatuna.

Seadusega pahuksisse minek Sri Lankas seadusandja tööle takistuseks ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles