Iiri volinikuvahetus tõstis Dombrovskise staatust

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Lätlasest Euroopa Komisjoni täidesaatev asepresident sai seoses Iiri volinikuvahetusega endale praegu kõrgema profiiliga portfelli. 
Lätlasest Euroopa Komisjoni täidesaatev asepresident sai seoses Iiri volinikuvahetusega endale praegu kõrgema profiiliga portfelli. Foto: POOL New/REUTERS

Eile hommikul esines Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen erakorralise ja samas ootuspärase teatega: Iirimaa esitas oma voliniku kohale mees- ja naiskandidaadi ning ta valis neist viimase, senise europarlamendi asepresidendi Mairead McGuinnessi.

Koos McGuinnessi valikuga teatas von der Leyen ka portfellimuudatustest komisjonis. McGuinnessile ei jäänud sama kaubandusvoliniku portfell, mis oli tema koroonapiirangute rikkumise pärast ametist lahkuma sunnitud eelkäijal Phil Hoganil.

Kõrge profiiliga kaubandusvoliniku koht läks nüüd lätlasest Euroopa Komisjoni täidesaatvale asepresidendile Valdis Dombrovskisele (pildil). Uus iirlane saab endale omakorda lõunanaabri finantsvoliniku portfelli, aga klausliga, et lätlane jätkab komisjoni esindamist eurogrupis.

Euroopa Komisjoni transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei märkis vastuseks Postimehe küsimusele Dombrovskise uue portfelli kohta, et see tähendab, et lätlasel saab olema veelgi kaalukam roll praeguses komisjonis, ning näitab, kui kõrgelt hindab ja usaldab von der Leyen teda ja tema tööd.

«Ma arvan, et meil on igati põhjust selle üle rõõmustada ja talle edu soovida. Praegustel maailmapoliitikas ja -majanduses keerulistel aegadel on see ametikoht kogu Euroopa jaoks üliolulise tähtsusega ning on hea, et niivõrd kogenud poliitik, kel ka süda õige koha peal, seda täitma hakkab pärast seda, kui Euroopa Parlament tema kandidatuuri kinnitanud on,» sõnas Hololei, märkides uhkusega, et on temaga hea sõber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles