PILDID JA VIDEO ⟩ Kreeka migrandilaagri mahapõlemise järel palutakse Euroopa riikidelt põgenike vastuvõtmist (13)

Copy
Moria põgenikelaagri elanikud pärast põlengut.
Moria põgenikelaagri elanikud pärast põlengut. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP/Scanpix

Tuhanded asüülitaotlejad Kreeka Lesbose saarel on jäänud peavarjuta, kuna neile koduks olnud Kreeka suurimas migrandilaagris puhkes öösel ulatuslik tulekahju.

Rohkem kui 12 000 meest, naist ja last jätsid maha neile koduks olnud konteinerid ja telgid, kui Moria migrandilaagris puhkes tulekahju. 

Põleng süttis vahetult pärast seda, kui migratsiooniministeerium teatas, et 35 laagrielanikku on nakatunud koroonaviirusega. Anonüümsetele allikatele tuginedes ütles Kreeka uudisteagentuur ANA, et esimesed tulekahjud süttisid pärast seda, kui isolatsiooni määratud inimesed mässu tõstsid. 

Kohalik ametnik Michalis Fratzeskos ütles riiklikule telekanalile TV ERT, et esimesed telgid pandi põlema teadlikult. «See oli ettekavatsetud. Telgid olid tühjad,» sõnas Fratzeskos.

Lesbose saare asekuberner Aris Hatzikomninos ütles BBC teatel kohalikule raadiojaamale, et laager hävis leekides täielikult.

«Enam pole Moriat. See on hävitatud,» sõnas Hatzikomninos.

Saart, mis on koduks 86 000 inimesele, ähvardab tuhandete peavarjuta jäänud migrantide tõttu tõsine kriis. Saarel kuulutati välja nelja kuu pikkune eriolukord ja Saksamaa kutsus Euroopa Liidu liikmesriike üles laagrielanikke vastu võtma.

«Euroopa Komisjoni ja teiste ELi liikmesriikidega, kes on valmis aitama, peame kiiresti välja selgitama, kuidas Kreekat abistada,» ütles Saksamaa välisminister Heiko Maas. «See tähendab ka põgenike jaotamist nende riikide vahel, kes on valmis neid vastu võtma.»

Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Ylva Johansson ütles, et ühendus rahastab kohe 400 vanemliku järelevalveta alaealise toimetamise ja majutamise Mandri-Euroopasse. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles