Inimõiguslased nõuavad Pekingilt taliolümpiamängude äravõtmist

Copy
Pekingi 2022. aasta taliolümpia maskott Bing Dwen Dwen ja paraolümpia maskott Shuey Rhon Rhon.
Pekingi 2022. aasta taliolümpia maskott Bing Dwen Dwen ja paraolümpia maskott Shuey Rhon Rhon. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma inimõigusorganisatsioonide ühendus nõuab Rahvusvaheliselt Olümpiakomiteelt (ROK) Pekingilt Hiinas valitseva inimõigusolukorra tõttu 2022. aasta taliolümpiamängude äravõtmist.

Hiina võimude repressioonid Hongkongis ja Xinjiangi uiguuride kallal pälvib maailmas üha suuremat tähelepanu ja hukkamõistu.

ROK-i presidendile adresseeritud kirjas, millele on alla kirjutanud üle 160 inimõigusorganisatsiooni, hoiatatakse, et 2022. aasta olümpiamängud võivad repressioone Hiinas veelgi suurendada.

Allakirjutanud märgivad, et kui Peking sai 2008. aasta suveolümpiamängude korraldusõiguse, hakkasid rünnakud tema võimu all elavatele kogukondadele hoogustuma.

Näiteks tuuakse moslemitest uiguuride laagritesse saatmine ja uus julgeolekuseadus Hongkongis.

«ROK on palvetest hoolimata korranud mineviku vigu ja jäänud ükskõikseks tõenditele inimõiguste kaitse järsule allakäigule enne ja pärast 2008. aasta Pekingi olümpiamänge,» seisab kirjas.

«ROK peab aru saama, et olümpiavaim ja olümpiamängude maine kannatavad veelgi, kui inimõiguskriisi teravnemist kõigil Hiinale alluvatel aladel lihtsalt eiratakse.»

Allakirjutanud hulgas on organisatsioonid nagu Uiguuri Inimõigusprojekt, Uiguuri Maailmakongress, Tiibeti Noortekongress ning mitmed Hongkongi ja Mongoolia inimõigusorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles