Prantsuse kohus mõistis ministrit mänginud sulid pikaks ajaks vangi (1)

Copy
Prantsuse minister Jean-Yves Le Drian, kelleks sulid kehastusid.
Prantsuse minister Jean-Yves Le Drian, kelleks sulid kehastusid. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse apellatsioonikohus jättis täna jõusse pikad vanglakaristused, mis olid mõistetud kahele kaitseministrina esinedes kümneid miljoneid eurosid välja petnud mehele.

Kohus leidis, et 55-aastane Gilbert Chikli ja 36-aastane Anthony Lasarevitsch olid kolmelt ohvrilt pettusega riisunud kokku 55 miljonit eurot.

Chiklile märtsis määratud esialgset 11-aastast vanglakaristust kärbiti aasta võrra ja Lasarevitschi seitsmeaastane vangistus jäi jõusse. Kumbki süüdlane ei olnud kohtus kohal.

Prantsuse-Iisraeli sulipaar esines 2015.-16. aastal toonase kaitse- ja nüüdse välisministri Jean-Yves Le Drianina, kogudes raha rikastelt poliitikutelt, äri- ja usutegelastelt. Mõnikord kanti tõepära huvides ministri silikoonmaski.

Petturid palusid Le Drianina poliitikutelt ja teistelt rikastelt ohvritelt finantsabi Prantsuse riigi salaoperatsioonide läbiviimiseks.

Rahaküsimine käis videokõne vahendusel. Üks meestest istus kontorilaua taga, Le Driani mask ees, ja esitas kaaluka palve.

Libaminister pöördus telefoni või videoühenduse kaudu rohkem kui 150 isiku poole, kellest kolm läks õnge.

Süüdistajate sõnul palus libaminister 2016. aastal rahalist toetust ismailiitide kogukonna vaimselt juhilt Aga Khanilt, kes tegi viis ülekannet Poola ja Hiina, annetades kokku 20 miljonit eurot. Kolm makset on suudetud külmutada, kuid 7,7 miljonit on jäljetult kadunud.

Mõni kuu hiljem suudeti veenda Türgi ärimeest İnan Kıraçi andma üle 47 miljoni dollari. Tema arvas, et see läheb lunarahaks kahe Süürias pantvangi võetud ajakirjaniku eest.

Le Drian oli viis aasat kaitseminister ja 2017. aastal sai temast president Emmanuel Macroni valitsuse välisminister.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles