Tsihhanovskaja võrdleb Valgevenes toimuvat Poola võitlusega (2)

Copy
Svjatlana Tsihhanovskaja.
Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: Natalia Fedosenko/Natalia Fedosenko/TASS/Scanpix Baltics

Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja avaldas kolmapäeval lootust, et Valgevene tee demokraatiale kujuneb lühemaks kui Poolal, kus kommunistlik režiim varises kokku alles 1989. aastal.

Poolat külastav Tsihhanovskaja võrdles oma kodumaal vallandunud protestiliikumist Poola Solidaarsuse ametiühinguga, mis võitles võimude vastu aastaid.

«Solidaarsuse tee oli pikk ja ma loodan, et meie oma tuleb palju lühem,» ütles ta Solidaarsuse praeguste juhtidega kohtumise järel Varssavi ülikooli tudengitele.

«Oleme tunnistajaks millelegi ajaloolisele,» lisas ta.

Poola tähistas eelmisel nädalal 40 aasta möödmist ajaloolisest kokkuleppest, millega Solidaarust ametlikult tunnustati ja temast sai esimene sõltumatu ametiühing toonases idablokis.

Tsihhanovskaja kohtus ka Poola peaministri Mateusz Morawieckiga, kes oli samuti nooruses kommunismi vastu protestinud. Ta rääkis ka Poolas elavate valgevenelastega.

«Tänan teid toetuse eest! Jätkake survet! Enam ei lähe kaua. Me võidame!» kannustas ta neid hoone ees, mille Poola valitsus on andnud valgevene aktivistide käsutusse.

Valgevene opositsiooni presidendikandidaat Tsihhanovskaja põgenes pärast 9. augusti valimisi Leetu, kuna 26 aastat riiki juhtinud president Aleksander Lukašenko kuulutas end taas võitjaks.

Poola on esimene riik, mida ta pärast põgenemist külastab.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles