Soome peaminister Marin: EL-i päästepakett on erandlik ja ühekordne

Copy
Soome peaminister Sanna Marin.
Soome peaminister Sanna Marin. Foto: Roni Rekomaa/AFP

Soome peaministri Sanna Marini sõnul on EL-i riigijuhtide kokku lepitud majanduse taaskäivitamise kava ühekordne ja erandlik.

Parlamendile aru andnud peaminister tõrjus väiteid selle kohta, et EL-i riigid on loomas püsivat mustrit.

Soome parlament arutab kolmapäeva pärastlõunal EL-i koroonaviiruse päästepaketti, mille osas liikmesriigid juulis poliitilise kokkuleppe saavutasid. 750 miljardi suurust majanduse toetamise kava rahastatakse Komisjoni võetud laenuga.

Marini sõnul on selge, et üleilmse kriisi korral ei saa riigid üksi hakkama ning lahendusi tuleb otsida koos. Euroopa majanduspiirkonna toibumine on tema sõnul Soomele elutähtis.

«Taastepaketi taolised massiivsed toimingud on vajalikud,» kinnitas Marin parlamendiliikmetele.

On oodata hoogsat arutelu, sest opositsioonis olevad Põlissoomlased ja kristlikud demokraadid ähvardasid päästepaketi läbi kukutada. Suurt vaidlust piirab kolmapäeval tõsiasi, et koroona tõttu lubatakse istungite saali vaid pool tavapärasest rahvaesindajate arvust, ehk 74.

Marin tõi esile Soome saavutused päästepaketi läbirääkimistel: Soome panus vähenes läbirääkimiste käigus Komisjoni esialgse ettepanekuga võrreldes vähemalt kahe miljardi võrra, laenude osakaal kasvas võrreldes otsetoetustega ning liikmesriikide vastutus on kindlaks määratud. 

Pakett koosneb 390 miljardist otsetoetustest ning 360 miljardist laenudest. Raha suunatakse liikmesriikide eelarvete kaudu. Nii tagatakse Marini sõnul raha tingimuslikkus ning kasutuse järelvalve.

Soome panus päästepaketti on 6,6 miljardit eurot ning Soome saab paketist umbes 3,2 miljardit eurot.

Pole veel selge, kuhu Soome raha paneb. Komisjon ootab liikmesriikidelt raha kasutamise kava sügise jooksul.

Lisaks koroona päästepaketile arutab Soome parlament ka EL-i järgmise seitsme aasta eelarvet. Koos koroona päästepaketiga leppisid EL-i riikide juhid kokku ka 1100 miljardi suuruses eelarves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles