USA looderanniku maastikupõlengud on hävitanud sadu elamuid

Copy
Maastikupõlenguist oranžiks värvunud taevas Oregoni osariigis asuva Estacada väikelinna kohal.
Maastikupõlenguist oranžiks värvunud taevas Oregoni osariigis asuva Estacada väikelinna kohal. Foto: AFP / Scanpix

Vaikse ookeani looderannikul Oregoni ja Washingtoni osariigis möllavad maastikupõlengud on hävitanud sadu elamuid, Oregoni kuberneri Kate Browni sõnul võib olla tegemist tema osariigi ajaloo suurima maastikupõlengu tekitatud hävitustööga.

«Tegemist võib olla suurima inimelude ja kinnisvara kahjuga maastikupõlengu tõttu meie osariigi ajaloos,» ütles Brown.

Oregonis on põlenguis hukkunud vähemalt kolm inimest, Washingtoni osariigis hukkus väikelaps.

Browni sõnul on mitu kogukonda saanud märkimisväärseid kahjustusi, sajad kodud on hävinud.

Washingtoni osariigi idaosas on põleng teinud maatasa ühe väikelinna, Oregonis jätsid leegid lõksu mitmel pool nii tuletõrjujaid kui kohalikke elanikke.

Põlengud osariigi põhjaosast kuni California piirini sundisid võime sulgema maanteid ning taevas on paiguti suitsuvinest läbipaistmatu. Tuletõrjujatel on raskusi leekide kontrollimisega, kuna tuule kiirus piirkonnas on puhanguti üle 20 meetri sekundis.

Oregoni lääneosas asuvates väikelinnades on võimud andnud elanikele korralduse viivitamatult kodudest lahkuda, mis tähendab, et inimestel on aega loetud minutid oma hädavajalike asjade võtmiseks ja lahkumiseks.

Tuli laastab ulatuslikku maa-ala nii Washingtoni kui Oregoni osariigis, kuhu sedavõrd võimsad maastikupõlengud jõuavad harva, sest Vaikse ookeani loodeosas on jahe ja valdavalt niiske kliima.

Neist lõuna poole jääv California osariik on aga märksa kuivema kliimaga ning seal on maastikupõlengud võrdlemisi tavalised, ka praegu möllab seal mitu põlengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles