Koaalatüli lammutab New South Walesi osariigi võimuliitu

Copy
Koaalatüli on jõudnud ka Melbourne'i tänavakunstnike loomingusse.
Koaalatüli on jõudnud ka Melbourne'i tänavakunstnike loomingusse. Foto: AFP / Scanpix

Vaidlus ohustatud koaalade elukeskkonna säilitamise üle ähvardas neljapäeval kukutada Austraalia suurima osariigi New South Walesi valitsuse.

Talunike hulgas populaarne rahvuslik erakond võttis tagasi oma toetuse osariigi peaministri Gladys Berejikliani liberaalide parteile, sest nende sõnul piirab uus koaalade kaitse seadus New South Walesi osariigi talunike õigusi .

Nii jätkab Berejiklian vähemusvalitsusega, mil pole piisavalt hääli seaduste vastuvõtmiseks. Samas peab osariik suutma toibuda koroonaviiruse kriisist.

Vaid Austraaliale omane poliitiline vaidlus algas kuid pärast ulatuslikke metsapõlenguid, milles hävis suur osa koaalade elukeskkonnast, tekitades nõnda kartuse armastatud kukkurloomade ellujäämisest.

Berejikliani liberaalidel oli habras koalitsioon rahvusliku erakonnaga, juhtides nii osariiki, kus asuvad kõige rahvarohkemad rannikupiirkonnad, kaasa arvatud Sydney, ning samas ka suured maapiirkonnad.

Oma avalduses mõistis rahvuslik erakond mullu detsembris vastu võetud koaalade seaduse avalikult hukka, nimetades seda «nüriks instrumendiks, mille tulemusel linnavurledest parlamendiliikmed saavad end hästi tunda», väites, et see takistab talunikel omaenda maade põllumaaks muutmist.

Keskkonnakaitserühmitused kritiseerisid taolist seisukohta, öeldes, et koaalad on aastaks 2050 New South Walesis väljasuremise ohus, juhul kui ei toimu kiiret sekkumist.

«Soov säilitada koaalade tapmise õigust on rahvusliku erakonna jaoks haruldane seisukoht, mille nimel surra, aga nii need asjad on,» lausus loodushoiu nõukogu tegevjuht Chris Gambian.

Flindersi ülikooli ökoloogiaprofessori Corey Bradshaw' sõnul on poliitilise tüli tekitanud seadus «vaid plaaster võitluses ulatuslikuma metsade hävitamise vastu».

New South Walesis kehtivad Austraalia ühed kõige hambutumad metsade maharaiumise vastased seadused, lausus Bradshaw. Seaduste rakendamine on nõrk, karistused seaduse rikkumise eest pole piisavad ning halvendavad probleemi veelgi.

«Suurte metsatulekahjude, jätkuva metsade maharaiumise ning nõrga seadusandluse tõttu on New South Walesi koaalad hukkumisele määratud,» ütles ta.

«Koaalad elavad puude otsas ja ka söövad neid. Pole vaja mingit teaduskraadi, et ennustada mis juhtub, kui jätkub nende niigi vähenenud elukeskkonna edasine hävitamine.»

Berejiklian, kes tüüris osariigi läbi kohutavate metsatulekahjude ja koroonaviiruse pandeemia, pole tüliküsimust veel avalikult kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles