USA määras sanktsioonid Ukraina poliitikule Andri Derkatšile

Copy
Andri Derkatš (paremal) kohtumas USA presidendi esindaja Rudy Giulianiga.
Andri Derkatš (paremal) kohtumas USA presidendi esindaja Rudy Giulianiga. Foto: AP/Scanpix

USA rahandusministeerium teatas neljapäeval, et kehtestas valimistesse sekkumise eest sanktsioonid Ukraina poliitikule Andri Derkatšile, kes avalikustas mais töödeldud salvestused, mis pidid näitama, et demokraatide presidendikandidaat Joe Biden on seotud korruptsiooniga.

2019. aastal president Donald Trumpi advokaadi Rudy Giulianiga kohtunud Derkatš «on olnud üle kümne aasta aktiivne Vene agent» ning ta on kaasosaline katsetes mõjutada eelolevaid presidendivalimisi, ütles ministeerium avalduses.

Derkatš avalikustas salvestused 2016. aasta telefonikõnedest toonase asepresidendi Joe Bideni ja Ukraina presidendi Petro Porošenko vahel. Nad arutasid USA poliitikat Ukraina suhtes ja Washingtoni soovi näha lahkumas Ukraina korrumpeerunud ametnikke. 

Ukraina poliitik on korduvalt teinud süüdistusi, mille järgi Biden ja tema poeg Hunter on seotud korruptsiooniga. 

Kuigi salvestustest ei selgunud mingeid asitõendeid väidetavast korruptsioonist, peavad mõned USA konservatiivid neid siiski tõenduseks, et demokraatide presidendikandidaat Biden üritas varjata oma poja endiseid ärisidemeid Ukrainas, kirjutas AFP. 

Salvestused avalikustati kuus kuud pärast seda, kui Giuliani käis Ukrainas ja kohtus Derkatšiga 2019. aasta detsembris, et otsida tõendusmaterjali Bideni õõnestamiseks ja Donald Trumpi kaitsmiseks tema tagandamisprotsessil. 

USA rahandusministeerium kandis musta nimekirja ka kolm venelast väidetavate sidemete tõttu Peterburis asuva nõndanimetatud trollivabrikuga, mis on seotud valimissekkumisega USA-s ja teistes riikides alates vähemalt 2016. aastast, lisas AFP. Artjom Lifšits, Anton Andrejev ja Darja Aslanova on Internet Research Agency töötajad, kes vastutavad trollivabriku krüptovaluuta kontode eest, teatas USA rahandusministeerium. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles