Intervjuu ⟩ Läti tahaks Balti reisimulli reformida

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Edgars Rinkēvičs: Balti mulli ei saa alles hoida puhtalt suhtekorralduslikul eesmärgil. 
Edgars Rinkēvičs: Balti mulli ei saa alles hoida puhtalt suhtekorralduslikul eesmärgil. Foto: Madis Veltman

Läti oleks valmis kaaluma karantiinikohustuse piirnäitaja tõstmist, kui Eesti ja Leedu soostuksid ajama ühtsemat koroonapoliitikat, selgub Läti välisministri Edgars Rinkēvičsi intervjuust.

Läti oleks valmis kaaluma karantiinikohustuse piirnäitaja tõstmist, kui Eesti ja Leedu soostuksid ajama ühtsemat koroonapoliitikat, selgub Läti välisministri Edgars Rinkēvičsi intervjuust.

Mis on Läti edu saladus? Kuidas on teil õnnestunud hoida oma koroonaviirusega nakatumise tase madalam kui meil või Leedus (eilse seisuga oli nakatumine 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul Eestis 21,8, Lätis 4,3 ja Leedus 15,6 – toim)?

Ma ei usu, et välisminister on õige inimene sellele küsimusele vastama. Tõenäoliselt suudaksid meie epidemioloogia- või tervishoiueksperdid anda parema vastuse.

Aga meie enda hinnang on, et kevadel kehtestasime kõik piirangud suure tõenäosusega enne, kui tulid tegelikud juhtumid ja viirus levima hakkas.

Kevade puhul avastasime veel ühe väikse erinevuse. Teie koolivaheaegade hooaeg on pisut varasem kui meie oma. Kui meie kehtestasime piirangud, polnud nii palju vanemaid, kes läinuks lastega suusatama või mujale Lätist välja. Reisi- ja muud piirangud ning koolide sulgemine tulid enne.

Meil on väga agressiivne testimise ja kontaktide jälitamise süsteem ja ranged karantiinireeglid nii nakatunuga kontaktis olnutele kui ka neile, kes naasevad välisriikidest, kus on rohkem kui 16 koroonaviirusega nakatumise juhtumit 100 000 elaniku kohta viimase kahe nädala jooksul.

Kevadel oli meil ehk ka pisut rohkem õnne kui teil. Meil ei olnud sellist nakkustekobarat nagu teie Saaremaa juhtum, mis mõjutanuks tervet piirkonda.

Aga see on ajaloolaste ja tervishoiuekspertide välja kaevata, millised täpselt olid meie sarnasused ja erinevused ning millised poliitikad toimisid ja millised mitte.

Te olite Balti reisimulli loomise juures. Nüüd ütleb teie kolleegist Läti tervishoiuminister, et eestlased ja leedulased pole toonaseid lubadusi täitnud.

Mu kolleeg välisminister Urmas Reinsalu hoiatas mind, et peaksin oma vastustes olema hoolikas, vältimaks valitsuskriisi puhkemist Eestis. (Naerab.)

Ent kui tõsiselt rääkida, siis me rajasime Balti reisimulli mais, kui epidemioloogilised andmed olid enam-vähem ühesugused kõigis kolmes riigis. Toona oli väga ebaselge, kui kaua kulub selleni, kui ülejäänud EL saab nakkuse kontrolli alla.

Meie piirialad – nii Eesti-Läti kui ka Läti-Leedu piiril – kannatasid toona päris tõsiselt, sest inimesed ei saanud kuude kaupa käia sugulasi vaatamas, ostelda ega teha muid asju. Mistap arvan, et see oli hea otsus.

Balti mull toimis juuni keskpaiga ja lõpuni. Siis avanes kogu Schengeni piirkond ja Balti mull enam ei toiminud, sest avatud oli kogu EL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles