Prantsusmaa kollavestid kavandavad uusi meeleavaldusi

Copy
Tuhanded kollavestid Pariisi tänavatel.
Tuhanded kollavestid Pariisi tänavatel. Foto: GEORGES GOBET / AFP

Prantsuse võimud valmistuvad sel nädalavahetusel kollavestide tagasitulekuks, kes kavatsevad meelt avaldada president Emmanuel Macroni vastu.

Kollavestid süüdistavad Macroni jõukate inimeste soosimises ning miljonite vaesemate inimeste igapäevase eluvõitluse ignoreerimises.

Pea kaks aastat pärast liikumise teket kütuseaktsiisi tõstmise järgselt  2018. aasta sügisel, plaanitakse laupäevaks uusi meeleavaldusi nii Pariisis, kui ka Marseille's, Lyonis, Toulouse'is, Strasbourg'is ja teistes suuremates linnades.

COVID-19 pandeemia ja suvepuhkuste ajal meeleavaldused raugesid, kuid organiseerijate sõnul pulbitseb viha, mis kümneid tuhandeid tänavatele ajas, ikka edasi.

Jérôme Rodrigues, kes pärast politsei kummikuuli läbi meeleavaldusel silma kaotamist on tõusnud üheks protestijate liidriks, kutsus sotsiaalmeedias üles täielikule kodanikuallumatusele.

«Julgustan teid mitte näitama oma ID-kaarte, kui seda küsitakse, isegi kui see tähendab mitme tunni veetmist politseijaoskonnas. Silma kaotamise ja nende väljavihastamise vahel valige kodanikuallumatus,» kirjutas ta.

Meeleavaldajad süüdistavad politseid pidevalt karmikäeliste taktika kasutamises, mille tulemusel on sajad inimesed saanud vigastada, neist mõned väga tõsiselt.

Siseminister Gérald Darmanin teatas, et julgeolekujõud varustatakse uut tüüpi kummikuulidega, mis peaksid olema vähem ohtlikud rahutute rahvahulkade laialiajamisel .

Ta ütles ka, et politsei peab saama relvadest kummikuulide tulistamiseks ülemuse loa. Kriitikute sõnul peaks taolised relvad kuulutama ebaseaduslikeks.

Politsei andmeil oodatakse pealinna meelt avaldama kuni 5000 inimest, neist tuhatkond sellised, kes võivad muutuda vägivaldseks. Võimud keelasid juba meeleavaldused ühel Pariisi tuntuimatest tänavatest, Champs-Élysées'l.

Algselt oli see avenüü kollavestide meeleavalduste keskus. Meeleavaldused muutusid kiiresti võitluseks politseiga, mille käigus vandaalitseti, rüüstati poode ning süüdati autosid ja ajalehekioskeid.

Loodes asuva Toulouse'i linna võimud keelasid kollavestide meeleavaldused täielikult, põhjendades seda rahvakogunemiste keelustamisega koroonaviiruse pandeemia ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles