ÜRO võttis vastu koroonaresolutsiooni, USA hääletas vastu

Copy
ÜRO peahoone New Yorgis.
ÜRO peahoone New Yorgis. Foto: Valery Sharifulin/TASS / Scanpix

ÜRO võttis reedel vastu resolutsiooni üldisest ja koordineeritud vastusest Covid-19 pandeemiale, ainsana hääletasid vastu USA ja tema liitane Iisrael, sest dokumendis nähakse Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO) ette liidriroll.

Resolutsioon, mille üle on läbirääkimisi peetud maist alates, võeti vastu 169 häälega 193-st. Ukraina ja Ungari jäid erapooletuks.

Tekst puudutab pandeemia paljusid aspekte ja nõuab ühtset lähenemist, tunnistades WHO juhtivat rolli ÜRO süsteemis COVID-19 pandeemiale reageerimise «katalüseerija ja koordineerijana».

USA teatas kevadel, et astub WHO-st välja, sest organisatsioon ei ole tulnud koroonapandeemia ohjeldamisega toime ja viivitas ülemaailmse hädaolukorra väljakuulutamisega.

ÜRO resolutsioonis kutsutakse üles suuremale rahvusvahelisele koostööle ja solidaarusele, et pandeemiat ohjeldada ja temast jagu saada ning tagajärgi leevendada.

Selles toetatakse ÜRO peasekretäri António Guterrese märtsikuist üleskutset relvarahule riikide vahel võitlemaks tõhusamalt üheskoos pandeemiaga. 

Tulemuslikumaks ühiseks võitluseks Covid-19-ga tuleks ka «kõrvaldada kiiresti kõik põhjendamatud takistused» nagu sanktsioonid, et viirusega toimetulekuks vajalikud vahendid oleksid kõigile kättesaadavad.

Riike manitsetakse toiduainete ja põllumajandustoodete tarneahelaid säilitama ning soovitatakse sünkroonseid majanduse toibutamise strateegiaid, mis toetaksid säästlikku arengut ja aitaksid pidurdada kliimamuutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles