Johnson süüdistab EL-i Suurbritanniale toidublokaadi kavandamises

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson süüdistab Euroopa Liitu ähvarduses kehtestada Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa vahele toidublokaad, mis tema sõnul rebiks Ühendkuningriigi tükkideks.

Johnson kirjutab laupäevases Daily Telegraphis, et EL-i seisukohad õigustavad tema valitsuse uut seaduseelnõu, millega muudetakse Brexiti lahkumislepet, ehkki eelnõu on ajanud ärevusse ka Briti enda parlamendiliikmed.

Londoni ja Brüsseli kõnelused tulevaste kaubandussuhete üle on ummikus ning Johnsoni sõnul annab leppe puudumine aasta lõpuks, kui Brexit täielikult jõustub, EL-ile vabad käed Põhja-Iiri reeglite «äärmuslikuks tõlgendamiseks».

«Meile öeldakse, et EL mitte ainult ei kehtesta Suurbriatanniast Põhja-Iirimaale suunduvatele kaupadele tolle, vaid nad võivad toiduainete transpordi ÜK-st PI-sse üldse peatada,» kirjutab ta.

«Pean ütlema, et ma ei oleks kunagi avanud, et EL kavatseb kasutada heas usus läbi räägitud lepingut blokeerimaks ühe osa ÜK-st, lõikamaks selle ära, või et nad tõesti ähvardavad hävitada ÜK majandusliku ja territoriaalse terviklikkuse.»

Toiduvaidluste põhjuseks on EL-i keeldumine andmast Suurbritanniale nn kolmanda riigi staatust, mis tähendaks, et ta vastab oma toiduainete Euroopasse eksportimiseks nõutavatele kriteeriumidele.

Suurbritannia EL-ist lahkumise leppes on Põhja-Iirimaal eristaatus, mis tagab, et tema ja EL-i liikesriigi Iirimaa vahele ei teki piiri.

EL kardab, et Suurbritannia võib hakata pärast Brexitit alandama oma toidustandardeid ja lõdvendama riigiabireegleid ettevõtetele, et saata oma kaupu Põhja-Iirimaa kaudu ühisturule.

EL-i pealäbirääkija Michel Barnier ütles sel nädalal pärast järjekordset kõnelusvooru Londonist, et Briti toiduekspordi režiimis pärast 1. jaanuari on veel palju määramatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles