Erdoğan hoiatas Macroni: Türgit ei tasu ähvardada

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas laupäeval oma Prantsuse kolleegi Emmanuel Macroni Türgiga "mitte jamamast", seda olukorras, kus pinged kahe NATO liitlase vahel on eskaleerumas.

«Ärge jamage türgi rahvaga, ärge jamage Türgiga,» lausus Erdoğan 1980. aasta sõjaväelise riigipöörde 40. aastapäeva puhul Istanbulis peetud kõnes, mis televisioonis üle kanti.

Macron on väljendanud Türgi osas tugevat hukkamõistu Vahemere idaosas asuvate võimalike gaasivarude otsimisel, kus ühel pool on Türgi ning teisel pool Kreeka ja Küpros.

Macron ütles neljapäeval, et eurooplased peavad olema «selgemad ja kindlamad, mitte Türgi kui riigi ja rahva, vaid president Erdoğani valitsusega, kes on astunud vastuvõetamatuid samme».

«Türgi rahvas, kes on suurepärased inimesed, väärivad midagi enamat,» lisas Macron.

Prantsuse riigipea võttis sõna enne Vahemere äärsete Euroopa Liidu riikide tippkohtumist, kus Türgit ähvardati sanktsioonidega.

Türgi president hoiatas laupäeval Prantsuse riigipead: «Härra Macron, teil saab olema rohkem probleeme minuga.»

Ta märkis hiljem, et Prantsusmaa ei saa anda «humaansuse õppetundi» Türgile, ja soovitas Macronil heita pilk Prantsusmaa enda tegevusse, eriti Alžeerias ja rollile 1994. aasta Rwanda genotsiidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles