Tšiilis peeti Pinochet' putši aastapäeva rahutustes kinni üle saja inimese

Copy
Tšiili meeleavaldused
Tšiili meeleavaldused Foto: MARTIN BERNETTI/AFP

Tšiili politsei teatas laupäeval enam kui saja inimese kinnipidamisest kokkupõrgetes meeleavaldajatega Salvador Allende vasakpoolse valitsuse kukutanud riigipöörde 47. aastapäeval. 

Kokkupõrgetes, mis puhkesid Allende mälestustseremooniate järel, sai viga kuusteist politseinikku ja kaks tsiviilisikut. Allende tappis ennast 1973. aastal riigipöörde käigus, mille järel tuli võimule kindral Augusto Pinochet' režiim. 

Rahutuste käigus rünnati kolme politseikasarmut, korrakaitsjaid rünnati süütepommidega ja pandi põlema sõidukeid, ütles politseikindral Ricardo Yanez. 

Enamik intsidente puhkesid pealinnas Santiagos pärast rongkäiku La Moneda presidendipalee juurde. Kokkupõrked jätkusid öösel kuni varahommikuni. 

Riigipöörde aastapäeval on kokkupõrked protestijate ja politseinike vahel tavapärased. Mõnes linnaosas püstitasid kohalikud barrikaade. 

Yanezi sõnul on sel aastal vägivaldsete intsidentide arv kasvanud, kuid need on varasemaga võrreldes vähem tõsised. 

«Selge on see, et on vägivaldsed grupid, kelle ainuke võime on hävitada,» ütles siseminister Victor Pérez, kes nõudis kõnealuste isikute vastutuselevõtmist. 

Enamik kokkupõrkeid leidsid aset Santiago keskväljaku Plaza Italia lähistel, mis oli mullu oktoobris sotsiaalküsimuste üle puhkenud meeleavalduste epitsentriks. Rahutustes hukkus umbes 30 inimest ja tuhandeid sai vigastada. 

Allende lasi ennast maha 11. septembril 1973, olles vandunud, et Pinochet' sõdurid teda elusalt kaasa ei võta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles