Venemaal peetakse pühapäeval kohalikud valimised

Copy
Venemaa kohalikud valimised 2020.
Venemaa kohalikud valimised 2020. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Venemaal hääletatakse pühapäeval kohalikel valimistel, mida on varjutanud opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi mürgitamine, koroonaviiruse epideemiast tingitud majanduskriis ja meeleavaldused. 

Venemaal valitakse kubernerid ja rahvaesindused 41 regioonis, samuti toimuvad neli vahevalimist ja muud hääletused. 

Kohalike valimiste tulemused aitavad Kremlil välja selgitada, kas võimupartei Ühtne Venemaa vajab reforme ning kas järgmisel aastal kavas parlamendivalimised tuleb edasi lükata, ütles poliitikaanalüüsifirma R.Politik juht Tatjana Stanovaja. 

Navalnõi mürgitamine võib samuti valimisi mõjutada, kuid seda «vastuolulistel viisidel», ütles Stanovaja AFP-le. 

Opositsioon loodab valimistel esitada väljakutse võimupartei domineerimisele Venemaa poliitikamaastikul, soovitades hääletada niiöelda taktikaliselt ehk kõige tõenäolisemalt võimuparteid võita suutva kandidaadi poolt. 

Valimised kestavad esimest korda kolm päeva ja mõned valimisjaoskonnad asuvad vabas õhus. Eelhääletamine algas reedel ja valimispäev on pühapäev. 

Üks märkimisväärsem kampaania on läbi viidud Novosibirskis, kus Navalnõi büroo juht Sergei Boiko on ühendanud opositsiooni Ühtse Venemaa ja Kommunistliku Partei vastu.

Tema koalitsioon Novosibirsk 2020 on esitanud umbes 30 kandidaati linnavolikokku ja korraldanud kampaaniat Navalnõi Korruptsioonitõrjefondi (FBK) vabatahtlike abil. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles