EL-i tippametnikud alustasid kõnelusi Hiina presidendiga

Copy
Euroopa ülemkogu president Charles Michel osalemas Euroopa Liidu tippametnike ja Hiina presidendi Xi Jinpingi videokonverentsil.
Euroopa ülemkogu president Charles Michel osalemas Euroopa Liidu tippametnike ja Hiina presidendi Xi Jinpingi videokonverentsil. Foto: EPA / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel, Euroopa Liidu tippametnikud ja Hiina president Xi Jinping arutavad esmaspäeval kaubandusküsimusi ja proovivad suurendada vastastikust usaldust suhteid kahjustanud poliitiliste küsimuste lahendamiseks.

Merkel, Euroopa ülemkogu president Charles Michel, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja bloki välispoliitikajuht Josep Borrell kohtuvad Xi'ga videokonverentsi teel, mis algas Eesti aja järgi kell 15.00.

Euroopa Liit näeb Hiinat «süsteemse rivaalina», kes pakub majanduslikke võimalusi, aga kujutab endas ka tõsiseid väljakutseid. Suhteid on keerulisemaks teinud pandeemia, kuivõrd Brüssel heidab Hiinale ette libainfokampaaniat koroonaviiruse kohta.

Hiinat on süüdistatud ka katses Euroopa ametnikke mõjutada ja Borrell on sel aastal kahel korral eitanud, et Euroopa Liidu välisteenistus on Pekingi survele alla andnud.

Ehkki Euroopa Liit, mis on Hiina suurim kaubanduspartner, on suhetes Pekingiga sageli lõhenenud, on ühtsust tõstnud hiljutine Hongkongi julgeolekuseadus. Liikmesriigid rõhutavad, et seadus õõnestab erihalduspiirkonnale antud lubadusi «üks riik, kaks süsteemi» raamistikus.

Esmaspäevasel kohtumisel tõstatavad eurooplased ootuste järgi nii Hongkongi kui Lõuna-Hiina mere küsimuse ja teevad taas üleskutse alustada Hiina ametnikega inimõiguste teemalist dialoogi.

AP – Baltic News Service

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles