USA suursaadik Hiinas lahkub oktoobris ametist

Copy
USA suursaadik Hiinas Terry Branstad.
USA suursaadik Hiinas Terry Branstad. Foto: AFP / Scanpix

USA suursaadik Hiinas astub oktoobri algul ametist tagasi, pannes punkti kolm aastat kestnud teenistusele, mida on saatnud kaubandussõda ja aina teravnevad suhted maailma kahe suurima majanduse vahel.

Terry Branstad, kelle president Donald Trump nimetas ametisse 2017. aastal, teavitas Trumpi otsusest läinud nädalal, teatas esmaspäeval USA saatkond. Lahkumise põhjust välja ei toodud.

«Ma olen uhke oma töö üle esimese etapi kaubandusleppe saavutamisel ja käegakatsutavate tulemuste toomise üle meie kogukondadele kodumaal,» ütles Branstad pressiteate vahendusel.

Kuuldused suursaadiku tagasiastumisest hakkasid levima esmaspäeval, kui välisminister Mike Pompeo Branstadi Twitteris teenistuse eest tänas.

«Suursaadik Branstad panustas USA-Hiina suhete tasakaalustamisele nõnda, et see oleks suunatud tulemustele, vastastikkusele ja õiglusele,» kirjutas Pompeo.

Hiljuti lükkas Hiina ametlik väljaanne Renmin Ribao tagasi Branstadi kolumni.

Pompeo säutsus läinud nädalal, et Hiina Kommunistlik Partei keeldus Branstadi arvamuslugu avaldamast, ehkki Hiina suursaadik Ühendriikides võib oma lugusid «avaldada vabalt mistahes USA väljaandes».

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijian vastas, et Branstadi artikkel oli «lünkasid täis, faktidega tõsiselt vastuolus ja Hiinat meelevaldselt ründav ja mustav».

Branstad (73) on pärit Iowast ja oli aastatel 1983-1999 ja 2011-2017 osariigi kuberner. Oma ametiaja algul, 1985. aastal, kohtus ta ka Hiina tulevase liidri Xi Jinpingiga, kes toona veel maakonnaametnikuna Iowas kaubandusvisiidil käis.

Trump nimetas Branstadi suursaadikuks 2017. aastal, pärast seda kui ametikoht oli mitu kuud tühi olnud ja saatkonna tähtsuselt teine ametnik David Rank protestiks Trumpi kliimapoliitika vastu tagasi astus.

Branstad tegi 2019. aastal harukordse visiidi Tiibetisse, kus ta väljendas muret Hiina valitsuse sekkumise pärast Tiibeti budistide usuvabadusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles