Lukašenka ihkab vanema venna lähedust (7)

Postimees
Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka ja Venemaa president Vladimir Putin 14. septembril Šotsis toimunud kohtumisel.
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka ja Venemaa president Vladimir Putin 14. septembril Šotsis toimunud kohtumisel. Foto: AP/Scanpix

Lühikeste käistega särgi väel ja nägu katmata, astus Valgevene president Aljaksandr Lukašenka nagu turist – nii kirjeldas teda ajaleht Komsomolskaja Pravda – eile Sotši 28-kraadisesse kuumusesse, et kohtuda oma Vene ametivenna Vladimir Putiniga.

Nelja tunni pikkuste kõneluste ajal siiski viisakalt ülikonda riietatuna sai Lukašenka Putinilt muu hulgas lubaduse, et Venemaa võimaldab Valgevenele koroonakriisist tingitud majanduskahjude leevendamiseks 1,5 miljardi dollari suuruse riigikrediidi. Kriitikute sõnul suurendab see veelgi Valgevene sõltuvust Venemaast.

Samuti kinnitas Putin, et kahe riigi vahel hoogustub kaitsealane koostöö, mille ühe väljundina hakkavad järgmise aasta jooksul peaaegu igas kuus toimuma ühised sõjaväeõppused, vahendas Interfax.

«Peame Valgevenet oma lähimaks liitlaseks ning nagu ma olen teile korduvalt telefonivestlustes öelnud, täidame kõik endale võetud kohustused,» ütles Putin Interfaxi teatel Lukašenkale, viidates kohustustele, mille Venemaa on võtnud Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (KJLO) raames.

Õppustega seoses mainis Putin ka eile Valgevene lääneosas alanud ja seitse päeva kestvaid kahe riigi ühisõppusi. Püüdes lükata ümber spekulatsioonid, nagu oleksid Vene sõdurid saabunud meeleavaldustega kimpus Valgevenesse kui võimalik abivägi, kinnitas Venemaa president, et sõdurid lahkuvad kodumaale kohe pärast õppuste lõppu.

Ebavõrdne positsioon

Kaitseküsimustest tahtis agaralt rääkida ka Lukašenka, kes püüdis teha Putinile selgeks, et Valgevenet ähvardab sõjaline oht läänest. Seejuures kiikas Valgevene president aastakümnete taha ja märkis, et tuleb pidada meeles Suure Isamaasõja eel tehtud vigu, kui provokatsioonidest hoolimata ei usutud ekslikult sõja puhkemist.

Analüütikud ja ajakirjanikud pöörasid aga Lukašenka sõnavõtu sisu asemel rohkem tähelepanu riigipeade kehakeelele. Sotsiaalmeedias kõnelustest ringlema läinud pilte ja videoid iseloomustades märgiti, et isegi sõjaohust rääkides ei suutnud Lukašenka Putini tähelepanu köita.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles