Merkeli valitsus plaanib võtta vastu veel 1500 Moria laagri migranti (1)

Copy
Moria põgenikelaagri põlengu järel peavarjuta jäänud migrandid plakatiga, millel kiri: «Elagu inimlikkus. Elagu Merkel.»
Moria põgenikelaagri põlengu järel peavarjuta jäänud migrandid plakatiga, millel kiri: «Elagu inimlikkus. Elagu Merkel.» Foto: Panagiotis Balaskas via www.imago-images.de/imago images/ANE Edition/Scanpix

Saksamaa valitsus kavatseb vastu võtta veel 1500 Moria põgenikelaagri põlengute järel peavarjuta jäänud migranti. Kriitikud nimetavad plaani ohtlikuks, sest see samm võib ärgitada teistes  laagrites viibivaid migrante oma elupaigas põlenguid süütama.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja siseminister Horst Seehofer leppisid kokku, et Saksamaa võtab vastu veel 1500 Lesbose saarel asunud Moria põgenikelaagri endist elanikku, kes kaotasid eelmisel nädalal laagris puhkenud põlengute järel peavarju. 

Juba varem teatas Saksamaa, et võtab vastu 150 Lesbosel viibivat vanemateta lapsmigranti. Sellele teatele järgnes avalikkuse hukkamõist ja surve, sest paljude sakslaste meelest suudaks Saksamaa peavarjuta migrantide abistamiseks teha rohkem.

Pühapäeva õhtul Saksa avalik-õigusliku telekanali Das Erste eetris olnud vestlussaates tõdeti, et kuigi pea kõik Lesbose saarel viibivad migrandid ihkavad Saksamaale, ei saa Berliin neid kõiki vastu võtta.

«Inimesed laagris peavad Saksamaad pühaks maaks, see on siht nende silmade ees,» kirjeldas Lesbosel viibiv ajakirjanik Isabel Schayani videosilla vahendusel.

«Nad kõik tahavad tulla Saksamaale, aga nii ei saa,» ütles eurosaadik Manfred Weber lisades, et korrata ei tohi 2015. aastal tehtud vigu. «Peame minema ühist üleeuroopalist teed.»

Tagasi üles