Suri 22 aastat Malit valitsenud Moussa Traoré

Copy
Moussa Traoré
Moussa Traoré Foto: FRANCOIS ROJON/AFP

Malit 1968.-1991. aastani valitsenud Moussa Traoré suri teisipäeval 83-aastaselt oma kodus, teatas tema perekond avalduses. 

«Me oleme tõeliselt leinas,» ütles tema lähisugulane Mohamed Traoré AFP-le. 

Moussa Traoré kukutas sõjalise riigipöörde käigus riigi esimese iseseisvumisaja presidendi Modibo Keïta 1968. aastal.

Järgmisel aastal sai Traorést seaduslik president ning ta oli võimul kuni 1991. aastani, mil pidi lahkuma samuti riigipöörde tulemusena.

Viimastel aastatel mängis Traoré vanemliku riigimehe rolli, kelle nõu poliitikud sageli küsisid.

Traoré surm langeb juhuslikult kokku veel ühe riigipöördega, juba neljandaga pärast seda kui tohutu maa-alaga kõrberiik Prantsuse koloniaalvõimu alt 1960. aastal vabanes ja iseseisvus. Viimase putši käigus, mis viidi läbi 18. augustil, kukutasid mässulised armeeohvitserid president Ibrahim Boubacar Keïta.

Kahel korral riigipeaks valitud Keïtal oli veel kolm aastat järel oma teisest viie-aastasest ametiajast, kuid ta seisis silmitsi üha kasvava rahulolematusega tuua pööre juba kaheksa aastat kestvasse verisesse relvakonflikti pühasõdalastest mässulistega. Lisaks on Mali niigi vaene majandus sattunud koroonakriisi tõttu veelgi halvemasse seisu ning riik on ühtlasi ka maailma üks enim korrumpeerunud maid.

Teisipäeval pidasid hunta liider kolonel Assimi Goïta ja 15-riigilise Lääne-Aafrika riikide majandusühenduse (ECOWAS) delegatsioon Ghanas läbirääkimisi ajakava üle, millal ja kuidas taastada Malis tsiviilvõim.

Tagasi üles