Partnerite survel pani Netanyahu Iisraeli kinni

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Kohalikud võtsid uudise riiklikust sulgemisest vastu pahameele ja pettumusega. Usupühadel jõuavad ­sünagoogi tavaliselt ka need tuhanded, kes muidu palvustel ei osale.  FOTO: Menahem Kahana / AFP / Scanpix
Kohalikud võtsid uudise riiklikust sulgemisest vastu pahameele ja pettumusega. Usupühadel jõuavad ­sünagoogi tavaliselt ka need tuhanded, kes muidu palvustel ei osale. FOTO: Menahem Kahana / AFP / Scanpix Foto: Menahem Kahana/ AFP/Scanpix

Reede pärastlõunal suletakse Iisraelis kolmeks nädalaks koolid, kaubamajad ja hotellid. Kogu riigis ei tohi minna oma kodust kaugemale kui 500 meetrit, välja arvatud hädavajalikeks käikudeks, nagu toidupoes või apteegis käimine. Liikuda on lubatud ka hädavajalikel töötajatel. Politsei valmistub reedel algavaks juudi uusaastapühaks üles seadma sadu kontrollpunkte, et linnadevahelise liikumise piiranguist kinni peetaks.

Iisrael on esimene riik maailmas, mis suletakse täielikult nii nagu kevadel. Jõulised meetmed on valitsuse vastus koroonaviiruse teisele lainele. Uute nakatumisjuhtude arv Iisraelis kasvab kiiresti: septembri alguses ületati 3000 nakatumise piir, eile tuvastati juba ligi 5000 juhtumit. Juhtumid on ülekaalukalt koondunud ultraortodokssete juutide ja Iisraeli araablaste linnaosadesse, kus suured perekonnad elavad koos kitsastes tingimustes.

Kümned nn punased linnad, kus viirus hoogsalt levib, olid juba kehtestanud õhtused komandanditunnid ning piiranud seltskondade kogunemist siseruumides maksimaalselt kümnele inimesele. Ent valitsuse lootus kehtestada linnades valgusfoorisüsteemi kaudu reegleid vastavalt nakatumise määrale luhtusid, kuna ultraortodokssed parteid käsitlesid erireegleid usklike juutide diskrimineerimisena.

Pühapäeval astus protestiks tagasi elamuehitusminister Yaakov Litzman, olles pahane, et valitsuse otsus takistab sadu tuhandeid juute usupühade ajal sünagoogis palvetamast. Litzman süüdistas koroonanõukogu juhtivat dr Ronni Gamzut, et too olevat teadlikult venitanud liikumispiirangute nõudmisega kuni juudi uusaasta Roš Hašana ja lepituspüha Jom Kippurini. Kevadel paistis Litzman silma sellega, et tervishoiuministrina alatähtsustas koroonaviiruse levikut, eiras valitsuse korraldusi suuri grupipalvusi vältida ning nakatus ka ise viirusega.

Peaminister Benjamin Netanyahu tegi pressikonverentsil etteheiteid populistlikule poliitikale, mis on takistanud viirusele vastu astumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles