Bosnias vahistati seitse arvatavat sõjakurjategijat

Copy
Srebrenica-Potocari genotsiidimemoriaal Bosnias.
Srebrenica-Potocari genotsiidimemoriaal Bosnias. Foto: Reuters / Scanpix

Bosnia võimud vahistasid täna seitse Bosnia serblastest endist sõjaväeohvitseri ja sõdurit, kahtlustatuna 44 bosnialasest tsiviilisiku tapmises 1992-95 aastate kodusõjas.

Kokku kahtlustatakse 1992. aasta septembris Bosnia kaguosas Sokolacis toimunud veretöös üheksat inimest, teatas Bosnia prokuratuur.

Bosnia serblased eraldasid Novoseoci külas mehed naistest ning viisid mehed lähedalasuvale prügimäele, kus nad tapeti, öeldi prokuratuuri avalduses.

Ohvrid vanuses 14-82 eluaastat jäeti prügimäele. Hiljem õhkisid Bosnia serblased Novoseoci külas asuva mošee ning katsid prügimäel olevate ohvrite laibad selle rusudega.

Kõikide ohvrite säilmed peale ühe on välja kaevatud, teatas prokuratuur. Kokku oli ohvrite laipadel 178 tulirelvast saadud haava.

Bosnia sõjas hukkus üle 100 000 inimese. Sõda lahvatas, kui riigis elavad serblased võitlesid iseseisvumise vastu endisest Jugoslaaviast ning lõid seejärel oma riigi.

Konflikti algul võtsid serblased kaks kolmandikku Bosnia territooriumist oma kontrolli alla, saates välja ja tappes peamiselt moslemitest bosnialasi ning Bosnia horvaate.

Täna kinni peetud kahtlusalused kuulusid niinimetatud «kriisikomisjoni», mis moodustati kui Bosnia serblased 1992. aastal piirkonna oma kontrolli alla võtsid.

Kahtlusaluste hulgas on ka kindral Radislav Krstić, kes kannab 35-aastast vanglakaristust. Krstić mõisteti 2004. aastal ÜRO loodud Endise Jugoslaavia Rahvusvahelise Kriminaaltribunali poolt süüdi sõjakuritegudes ning genotsiidile kaasa aitamises. Bosnia prokuröride sõnul kuulatakse ta Poola vanglas üle.

Teine tundmatu kahtlusalune elab Bosniast väljas ning võimud taotlevad tema välja andmist, öeldakse prokuratuuri avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles