Austraalia kavandab majanduse taastamist gaasiküttel

Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison.
Austraalia peaminister Scott Morrison. Foto: EPA/Scanpix

Austraalia valitsuse plaan käivitada koroonapandeemia tõttu langusse sattunud majandus «gaasiküttel» äratab kartusi, et riik jääb fossiilkütustest sõltuma veel terveks põlvkonnaks.

Austraaliat on tabanud pandeemia tõttu esimene majanduslangus ligi 30 aasta järel ning kadunud on ligi miljon töökohta.

Konservatiivist peaminister Scott Morrison näeb väljapääsu fossiilkütustes, mis peaksid taastama tugeva majanduse.

Eile teatavaks tehtud ettepanekute hulgas on maksumaksja rahastatav gaasielektrijaam Sydney lähedal, uus torutaristu ning tohutute seni puutumata gaasivarude kasutuselevõtmine.

Mõttekoja Austraalia Instituut hinnangul ei too «gaasiküttel taastumine» juurde kuigi palju töökohti ja kui kõik gaasi leiukohad kasutusele võetakse, on süsinikuheide kolm korda nii suur kui praegu kogu maailma aastaemissioon.

Austraalia tehnoloogiamiljardär Mike Cannon-Brookes ütles täna, et kui uus gaasielektrijaam ehitatakse, jäädakse sellega seotuks veel 40 aastaks.

Ta ütles, et on valmis ühendama jõud Elon Muskiga, laskmaks käiku taastuvenergiaprojekt, mis kataks söe kasutuse vähenemisest tekkiva tühimiku.

«Insenerid, teadlased, majandusinimesed, mitte keegi ei taha seda,» ütles Cannon-Brookes kavandatavale gaasijaamale viidates.

Plaani toetajate sõnul aitaks see kindlustada Austraalia positsiooni maailma suurima veeldatud maagaasi eksportijana ning tagada elektriga varustatuse ka siis, kui suuremad söeelektrijaamad järgmise kümne aasta jooksul kinni pannakse.

Rikkalike söe- ja gaasivarudega Austraaliast on saanud viimastel aastatel üks maailma suuremaid fossiilkütuste eksportijaid, kes mõnedel hinnangutel jääb maha vaid Venemaast ja Saudi Araabiast.

«Selles hakatakse nägema meie riigi jaoks pöördelist päeva... Päeva, mil me otsustasime edasi liikuda ja oma energiastrateegia enda kätte võtta,» ütles peaministri koroonakriisist taastumise komisjoni nõunik ja naftahiiu Saudi Aramco juhatuse liige Andrew Liveris.

Morrisoni süsinikuheidet suurendavate kütuste eelisarendamise kava ei toeta aga kaugeltki kõik, sest paljudel on meeles vaid mõne kuu eest möllanud hiiglaslikud põlengud, mida peetakse ajaloo suurimateks. 

Metsatulekahjudes nähakse kliimamuutuse otsest ja hoiatavat tulemust.

Mõned näevad pandeemiast taastumises harukordset võimalust teha majanduses taaskäivitus ja pöörduda taastuvate energiaallikate juurde. 

Riiklik teadusagentuur CSIRO märgib, et Austraalias on keskmiselt rohkem päikesekiirgust ruutkilomeetri kohta kui ühelgi teisel mandril, kuid riik toodab vaid 20 protsenti energiast taastuvallikatest.

Samuti hoiatatakse, et Morrisoni projekt ei pruugi leida üldsuse ega investorite toetust, sest fossiilkütuseid ei peeta enam perspektiivikaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles