Breivik taotleb tingimisi vabastamist (13)

Copy
Anders Behring Breivik  Skienis Borgartingi apellatsioonikohtus 18. jaanuaril 2017.
Anders Behring Breivik Skienis Borgartingi apellatsioonikohtus 18. jaanuaril 2017. Foto: Norsk Telegrambyra AS/REUTERS/Scanpix

Norra paremäärmuslane Anders Behring Breivik, kes tappis 2011. aastal 77 inimest, esitas taotluse tingimisi vabastamiseks, ütles kolmapäeval tema advokaat. 

Breivik kavatseb esitada ka uue hagi Norra riigi vastu seoses tema vangistuse tingimustega, mis näevad ette teistest vangidest lahushoidmist, ütles advokaat Oystein Storrvik. 

Breivik lasi 2011. aastal politseinikuks maskeerituna maha 69 inimest, kellest enamik olid teismelised Utøya saarel Norra Töölispartei noortelaagris. Enne seda oli ta korraldanud Oslos pommirünnaku, milles hukkus kaheksa inimest. 

Ta saadeti 2012. aastal 21 aastaks vangi. Tema vangistust on võimalik pikendada lõputult. 

«Ma olen tema nimel esitanud palve tingimisi vabastamiseks,» ütles Storrvik päevalehele Verdens Gang. 

Breiviku tingimisi vabastamise avaldust on võimalik menetleda pärast kümmet vanglas veedetud aastat. See on õigus, mis on kõigil kinnipeetutel ning mida ka Breivik soovib kasutada, ütles ta. 

Breivik tahab esitada ka uue hagi Norra valitsuse vastu, et avaldada protesti isolatsiooni vastu. 

Ta on kaevanud Norra riigi oma vanglatingimuste üle kohtusse ka varem. Breiviku sõnul rikkusid need Euroopa Inimõiguste Konventsiooni. Norra kõrgemad kohtud ja Euroopa Inimõiguste Kohus on tema hagi tagasi lükanud. 

Breivikut hoitakse Skieni vanglas ning tema kasutada on kolm kümne ruutmeetri suurust kongi, vaatega õue. Tal on võimalik teha trenni, mängida videomänge ja vaadata televiisorit. 

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles