Johnson: Ühendkuningriik ei taha leppeta lahkumist, kuid ei võta siseturuseadust tagasi (1)

Copy
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: JESSICA TAYLOR/AFP

Briti peaminister Boris Johnson väljendas kolmapäeval täit kindlust, et nii Suurbritannia kui ka Euroopa liit soovivad leppeta Brexitit vältida, kuid keeldus oma vastuolulise siseturuseaduse tagasivõtmisest.

«(Leppeta lahkumine) ei ole see, mida see riik tahab ja mida meie EL-i sõbrad ja partnerid meilt tahavad. Seega mul on täielik lootus ja eeldus, et seda ei juhtu,» ütles Johnson parlamendisaadikutele. 

Samas on EL kukkunud läbi võimaliku blokaadi ennetamisel Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa vahel, kui lepet ei sünni pärast Brexiti-järgse üleminekuperioodi lõppu 31. detsembril. 

«Alati on võimalik, et ma võin eksida ja võib-olla hajutavad nad minu kahtlused tulevastel kõnelustel», ütles Johnson. Kuid muidu, ühepoolne eelnõu Ühendkuningriigi (ÜK) siseturu reguleerimiseks on vajalik varumeede, ütles peaminister. 

«Ma eelistan, et on paigas kaitsemehhanismid, mis garanteerivad selle riigi terviklikkust ja kaitsevad Ühendkuningriigi võimalikku lõhenemist,» sõnas Johnson. 

Leppeta Euroopa Liidust lahkumine näeks ette mõlemapoolsete tariifide kehtestamist ning ÜK poolelt oleksid need teatud toodetele küllaltki arvestatavad, lisas valitsusjuht. 

Suurbritannia kinnitasid esmaspäeval toetust nõndanimetatud siseturu eelnõule, mis annaks Ühendkuningriigile ühepoolse õiguse reguleerida kaubandust ja riigiabi Põhja-Iirimaal. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles