Suurbritannia kinnitas Bideni hoiatuse järel toetust Põhja-Iiri rahuleppele

Copy
Brexiti tähistamine Belfastis
Brexiti tähistamine Belfastis Foto: Madis Veltman

Suurbritannia kinnitas täna toetust Põhja-Iiri rahuleppele, sest USA presidendikandidaat Joe Biden oli hoiatanud, et Londoni manöövrid Brexitiga võivad teha karuteene tulevasele Briti-USA kaubandusleppele.

«Me ei saa lubada, et Põhja-Iirimaale rahu toonud suure reede leppest saaks Brexiti ohver,» säutsus demokraat Biden, kel on kombeks rõhutada oma iiri juuri.

«USA ja ÜK tulevane kaubanduslepe peab sõltuma leppe austamisest ja füüsilise piiri tagasituleku vältimisest. Punkt.»

Peaminister Boris Johnsoni pressiesindaja ütles, et parlamendis arutatav vastuoluline seaduseelnõu on mõeldud «just nimelt tagamaks Belfasti leppe säilimine igas olukorras».

«Me jääme absoluutselt kindlaks sellele, et kõva piiri ega mitte mingit piiritaristut Iiri Vabariigi ja Põhja-Iirimaa vahele ei tule.»

Seaduseelnõu, millega Suurbritannia kavatseb mõningaid Brexiti-leppe sätteid muuta, pahandab ja ärritab Euroopa Liitu.

Eelnõuga tehakse ühepoolseid muudatusi, et reguleerida kaubavahetust Põhja-Iirimaa ja ülejäänud Ühendkuningriigi vahel, kui EL-iga aasta lõpuks Brexiti-järgse kaubandusleppeni ei jõuta.

Suurbritannia EL-ist lahkumise leppes on Põhja-Iirimaal eristaatus, mis tagab, et tema ja EL-i liikesriigi Iirimaa vahele ei teki piiri, mille kaotamine oli tähtsal kohal 1998. aasta rahuleppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles