Leedu ja USA sõlmisid 5G-koostööleppe

BNS
Copy
5G mast
5G mast Foto: ROBIN UTRECHT/SIPA/ROBIN UTRECHT/SIPA

Leedu ja USA valitsused allkirjastasid koostöökokkuleppe 5G telekomitaristu arendamiseks ja võrgutaristu varustajate hindamiseks.

Vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastasid Leedu välisminister Linas Linkevičius ja tema Ühendriikide ametikaaslane Mike Pompeo.

USA valitsus kahtlustab Pekingit uudse tehnoloogia kasutamises nuhkimiseks ja on avaldanud oma liitlastele suurt survet vältida Hiina telekomihiiuga Huawei koostöö tegemist 5G-võrkude vallas.

Memorandum, mille tekst on ka BNSil, ei maini otseselt riike ega ettevõtteid, kuid Leedu ja USA valitsused lepivad kokku 5G tarkvara ning selle tarnijate ja tarneahelate hoolikas ja tasakaalustatud hindamises, et tagada turvaline ja vastupidav 5G ülesehitus.

Samuti lubavad Leedu ja USA koostööd info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ning küberturvalisuse alal. 

«See on põhimõtete memorandum. See ei ole üksikasjalik kokkulepe, see on raamlepe, millega me määratleme põhimõtted, mida lubame uue põlvkonna telekomitehnoloogia arendamisel järgida,» ütles Linkevičius BNSile Washintonist antud telefoniusutluses. 

«Need põhimõtted puudutavad läbipaistvust, omandi kaitset ja riikide mitteosalemist nende tehnoloogiate töös. Me lisasime ka aktiivsema koostöö infotehnoloogia alal ning infovahetuse küberkaitse küsimustes,» kinnitas minister. 

Samasugused memorandumid on USA-l Eesti, Läti ja Poolaga. 

Veebruaris BNSile antud usutluses ütles USA suursaadik Leedus Robert Gilchrist, et Ühendriigid eeldavad Leedult täit tõsidust seoses 5G julgeolekuga ning et Vilnius annaks hinnangu Hiinast lähtuvatele ohtudele, kui uut tehnoloogiat kasutusele hakatakse võtma.

Huawei osalus 5G juhtmevabade võrkude taristute arenduses on selge julgeolekurisk, teatas Leedu sõjaväeluure varem. Risk on seotud eeskätt asjaoluga, et Hiina seaduste kohaselt on Huaweil ja ka teistel riigi kontrollitavatel ettevõtetel kohustus jagada kogutud andmeid Hiina luureteenistustega.

Huawei omalt poolt ütleb, et tagab küberturvalisuse ning juhindub oma tegevuses rahvusvahelistest standarditest ja kokkulepetest, lisades, et ükski valitsusasutus ega ka väline organisatsioon ei oma Huawei aktsiaid, samuti ei kontrolli keegi kompaniid mingil muul viisil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles