Peking korraldab Taiwani väina lähedal sõjalise õppuse (1)

BNS
Copy
Hiina lennukikandja
Hiina lennukikandja Foto: STR/AFP

Hiina teatas reedel, et korraldab Taiwani väina lähedal sõjalise õppuse.

Õppusest teatati ajal, mil Taiwanis on visiidil USA välisministri asetäitja majanduskasvu, energeetika ja keskkonna küsimustes Keith Krach. Neljapäeval Taipeisse saabunud Krach on kõrgeim USA välisministeeriumi ametnik, kes viimase 40 aasta jooksul seda saart külastab. Visiit on pälvinud Hiina hukkamõistu ja meelepaha.

Hiina kaitseministeeriumi kõneisik ütles reede hommikul pressikonverentsil vastuseks küsimusele, kuidas Peking Krachi visiidile reageerib, et Hiina «korraldab Taiwani väina lähedal lahingõppuse».

«See on legitiimine ja vajalik samm kaitsmaks Hiina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust vastuseks praegusele olukorrale Taiwani väinas,» ütles Ren Guoqiang ajakirjanikele.

Ren hoiatas samas, et Hiina relvajõududel on «piisavalt võimekust» astumaks vastu välisohtudele või Taiwani separtistide väljakutsele.

Peking peab Taiwani oma territooriumiks, mis tuleb Hiinaga taas ühendada, vajaduse korral ka jõudu kasutades.

Ren süüdistas USA-d pidevalt probleemide tekitamises Taiwaniga seotud küsimustes, mis «on täielikult Hiina siseasi ning me ei tolereeri mingit välist sekkumist».

Viimastel nädalatel on Taiwan teatanud selle õhutõrje tuvastustsooni (ADIZ) lendavate Hiina sõjalennukite arvu järsust kasvust. Neljapäeval teatas Taiwani kaitseministeerium, et kaks Hiina allveelaeva-vastast lennukit sisenesid tsooni päev varem ning neile anti korraldus lahkuda. 

USA on Taiwani suurim sõjatehnikaga varustaja.

Krach osaleb Taiwani endise presidendi Lee Teng-hui mälestustseremoonial.

Juulis 97-aastaselt surnud Taiwani endine president Lee aitas kaasa saareriigi üleminekul demokraatlikule süsteemile ja ärritas Hiinat, kuna nõudis Taiwani tunnustamist suveräänse riigina.

Hiina riigimeedia nimetas teda järelehüüdes Taiwani separatismi «ristiisaks». 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles