Igor Taro Valgevene kroonika 17.09. (17)

Igor Taro
Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka.
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka. Foto: Reuters/ScanPix

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka pidas neljapäeval Minskis korraldatud naiste foorumil sõjakat retoorikat täis kõne, mis oli segatud ajalooliste märkustega kangelaslikest võitudest Suure Isamaasõja päevilt.

Neljapäeval toimus Minskis Arena hallis suur naiste foorum «Valgevene eest!», kuhu võimud sõidutasid bussidega kokku naisi üle vabariigi. Võib-olla oli see üritus ka varem plaanitud, aga hetke kontekstis paistis, et tegu on nii-öelda propagandistliku vastuaktsiooniga juba teist kuud Minskis igal laupäeval toimuvale naiste meeleavaldustele. 

Meedias vahendatud videolõikudest paistis, et foorum oli sellise omamoodi kontserdi ja poliitagitatsiooni segu. Kõigepealt kõnelesid «tavalised inimesed» olukorrast riigis, lavale leiti ka kaks naissportlast vastuseks neile sadadele sportlastele, kes vägivalda hukka on mõistnud ning loomulikult käis naiste ees kõnelemas ka alfa-isane Aljaksandr Lukašenka.

Paar apsu juhtus seal «rahva seast» tulnud esinejatega ka. Üks näiteks läks üleskutsetega teineteise mõistmisele ja andestusele nii hoogu, et tema esinemise teleülekanne katkestati poolelt sõnalt ja kleebiti samamoodi poolelt sõnalt järgmine peale. Tõenäoliselt ei lase Valgevene TV enam kontrollimata otseülekandeid eetrisse, et keegi ei saaks midagi ebasobivat hüüda ning seetõttu rakendatakse viivitusega pildiedastust, mis võimaldab soovimatud momendid välja jätta.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles