Peruu president Vizcarra võitis parlamendis tagandamishääletuse

Copy
Peruu president Martin Vizcarra esinemas kongressile enne tagandamishääletust.
Peruu president Martin Vizcarra esinemas kongressile enne tagandamishääletust. Foto: Reuters / Scanpix

Peruu president Martin Vizcarra võitis reedel parlamendis tagandamishääletuse.

Peruu kongress hääletas eelmisel nädalal tagandamisprotsessi algatamise poolt 57-aastase presidendi vastu. Vizcarra oponendid tahavad tema võimult taandumist, süüdistades teda «moraalses suutmatuses». Väidetavalt nõudis ta oma abidelt korruptsiooniuurijatele valetamist. 

Pärast kümme tundi kestnud arutelu hääletas Vizcarra tagandamise poolt ainult 32 seadusandjat, 78 oli vastu ja 15 saadikut ei hääletanud. 

Opositsioonil oli tarvis koguda 87 häält 130-st, et presidenti võimult kangutada. 

«Peruu suured väljakutsed nõuavad meilt mõistlikku ja vastutustundlikku käitumist,» ütles president Twitteris pärast parlamendihääletust. «Jätkame kõik koos töötamist selle nimel, mis peruulastele tegelikult korda läheb». 

Kongressis enne tagandamisarutelu algust ütles ta: «Ma ei põgene. Ma ei teinud seda varem ja ma ei kavatse teha seda ka nüüd.»

Parlamendiistungi juhatas sisse spiiker Manuel Marino, kes oleks läinud Vizcarra tagandamise korral tema asemele. 

Peruu konstitutsioonikohus lükkas neljapäeval tagasi valitsuse katse, millega üritati tõkestada president Martin Vizcarra tagandamismenetluse jätkumist, teatas kohtu president Marianella Ledesma.

Põhiseaduskohus otsustas viie poolthäälega kahe vastu, et menetlusega saab jätkata reedel toimuval parlamendiistungil.

2018. aastast võimul olnud Vizcarra sattus kriitikute tule alla pärast seda, kui lekkisid helisalvestised, milles ta palub oma abidel peita kongressi uurijate eest üksikasju seoses ühe populaarse laulja palkamisega kultuurinõunikuks. 

Avalikkuse toetus presidendile on olnud arvamusküsitluste järgi selge. Umbes kaheksa peruulast kümnest pooldab tema jätkamist presidendina kuni mandaadi lõpuni 2021. aasta juulis. 

Presidendi peamine rivaal Keiko Fujimori möönis avalikult, et tema võimult tagandamiseks «pole piisavalt elemente». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles