Putin: Venemaal on esimest korda ajaloos kõige võimsamad relvad (4)

Copy
Venemaa mandritevahelise ballistilise raketi Avangard start.
Venemaa mandritevahelise ballistilise raketi Avangard start. Foto: AP / Scanpix

Esimest korda ajaloos on Venemaal relvad, mis on paremad kui kellelgi teisel, ütles laupäeval president Vladimir Putin. 

«Hetkel, esimest korda ajaloos, on Venemaal kõige arenenumad relvad, mis on märkimisväärselt paremad kõikidest (relvadest), mis on kunagi olnud ja on praegu seda nii jõu, võimekuse, kiiruse kui täpsuse poolest, mis on äärmiselt tähtis,» ütles Putin videokonverentsil raketidisaini ettevõtte NPO Mašinostrojenija aupeadirektoriga. 

Mitte kellelgi maailmas pole hetkel selliseid relvi, ütles Putin. 

President õnnitles laserrelva Peresvet, hüperhelikiirusega raketi Kinžal, tuumajõul liikuva mehitamata veealuse sõiduki Poseidon, raketi Burevestnik ja merel baseeruva hüperhelikiirusega raketi Tsirkon arendajaid ja tootjaid, tähistades relvameistrite päeva.

Vene presidendi sõnul alustas Venemaa suuremahulist tööd hüperhelikiirusega relvade väljatöötamiseks 2004. aastal ning seda sundis tegema USA.

Putin märkis, et Venemaa relvastuses on juba uut tüüpi strateegiline relv Avangard.

Vene võimude andmeil kannab rakett hüperhelikiirusel liikuva tuumalõhkepea kandevõimega liugurit. Avangard liigub Venemaa väitel helist 27 korda kiiremini. Tema kiirus ja hea manööverdamisvõime muudavad väidetavalt raketitõrje kasutuks.

Venemaa oli aastakümneid tuumarelvade, strateegilise kauglennuväe ning mandritevaheliste rakettide väljatöötamisel «tagaajaja» rollis, ütles Putin.

«See pani alati meie riigi väga keerulisse ja isegi ohtlikku olukorda. Oli hetki, mil meid ähvardati ja meil polnud millegagi sellele reageerida. See oli strateegilise tasakaalu väga ohtlik rikkumine,» sõnas Putin.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles