Tuhanded Saksamaal marssinud nõudsid EL-ilt Moria põgenike vastuvõttu

Copy
Meeleavaldus Berliinis.
Meeleavaldus Berliinis. Foto: Reuters / Scanpix

Tuhanded inimesed avaldasid pühapäeval Berliinis ja mujal Saksamaa suurtes linnades meelt, nõudes Euroopa Liidult Kreeka suurimas pagulaslaagris tulekahju järel peavarju kaotanud sisserändajate vastuvõtmist.

Maske kandnud protestijate plakatitelt võis lugeda loosungeid nagu «Kedagi ei jäeta maha». Üritusest võttis osa ka süüria poisi Alan Kurdi tädi. Kurdi foto sai traagiliseks sümboliks 2015. aasta põgenikekriisi ajal, kui meri uhtus tema surnukeha Türgi rannale.

«Otsustasin oma arvamuse välja öelda ja rääkida nende eest, kes ei saa enda eest rääkida. Kui ma ei suuda päästa omaenda perekonda, siis päästkem teised,» ütles Tima Kurdi, kutsudes inimesi kirjutama poliitikutele ja kannustama neid tegutsema.

«Me ei saa sulgeda silmi ja pöörata selga ning kõndida nende juurest minema. Inimesed on inimesed, ükskõik siis, kust nad ka ei tuleks,» lisas ta.

Õiguslaste ühenduse Seebrücke esindaja Sonya Bobrik ütles, et «meil on ruumi» võtta juurde rohkem kui 1500 pagulast praegu Kreekast, kust tulevaid inimesi on Saksamaa seni lubanud avasüli vastu võtta.

Politsei hinnangul kogunues Berliini meeleavaldusele umbes 5000 inimest.

Sarnaseid kogunemisi oli Kölnis, Münchenis ja Leipzigis.

Kreeka Lesbose saarel jäi Moria pagulaslaagris eelmise nädala keskpaigas puhkenud tulekahju järel peavarjuta umbes 12 700 inimest. Neist umbes 9000 inimest on ümberasustatud uude ajutisse varjupaika.

Kurikuulsalt ülerahvastatud ja räpase pagulaslaagri Moria häving suurendas üleskutseid kohalikelt ja ka rahvusvahelistelt abiorganisatsioonidelt viia sisserännanud saarelt minema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles